IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 години след отварянето на китайската икономика още има нужда от пазарни реформи

Призивите за промяна започнаха да се чуват на по-висок глас, въпреки че няма признаци за промяна от страна на правителството

19:31 | 17.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговската война на Китай със САЩ кара някои китайски предприемачи, правителствени съветници и мозъчни тръстове да призовават за по-бързи реформи във втората по големина икономика в света, както и за освобождаване на частния сектор, който е задушаван от държавен контрол.

Призивите за промяна започнаха да се чуват на по-висок глас с приближаването на ключова годишнина за Китай по-късно този месец. Няма обаче признаци правителството да планира да промени политиката си в каквито и да било ключови сектори, посочва агенция Ройтерс в свой материал, цитиран от БТА.

Във вторник се навършват 40 години от отварянето на китайската икономика, обявено от Дън Сяопин, и началото на поредица от знакови капиталистически експерименти, които спасиха голяма част от страната от бедността и я превърнаха в голяма икономическа сила.

Китай отдавна твърди, че ще либерализира допълнително огромния си пазар, но сам ще избере с какъв темп.

Все повече правителствени съветници обаче усещат, че сега е време това да се направи, като твърдят, че реформите ще намалят напрежението в търговските отношения със САЩ и в същото време ще гарантират икономическия възход на Китай в дългосрочен план.

Вашингтон иска от Пекин да се откаже от модел, доминиран от държавата, като ореже индустриалните субсидии, отвори своя пазар за американски стоки и предприеме енергични мерки срещу кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии.

"Това може да е възможност за Китай, като натискът от Съединените щати бъде превърнат в движеща сила за реформите", заяви съветник на правителството пред Ройтерс. "Натискът върху Китай е много силен и ние трябва да сме подготвени в дългосрочен план", допълни той.

Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин договориха примирие, което забави планираното за 1 януари повишаване на американските мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10% до 25%, докато те преговарят за търговско споразумение.

За да постигне сделка, Китай може да направи някои отстъпки, включително по-нататъшно отваряне на своя пазар за американски стоки, орязване на субсидиите и подобряване на защитата на интелектуалната собственост, казаха хора, добре запознати с политиката. В същото време те добавиха, че Китай няма да се откаже от плановете за своето индустриално развитие, които са жизненоважни за неговата конкурентоспособност.

През юни Китай представи дългоочаквано смекчаване на ограниченията за чуждестранни инвестиции в банковия сектор, селското стопанство, автомобилостроенето и тежката промишленост, в момент, когато показва, че ще изпълни обещанията си да отвори още повече своите пазари.

Очаква се Си Дзинпин да произнесе важна реч във вторник в Пекин, за да отбележи реформите и годишнината от отварянето на границите, казаха дипломатически източници.

Държавна намеса

Някои китайски икономисти са разочаровани от темповете на реформите, след като най-висшите лидери представиха през 2013 г. мащабни планове пазарът да бъде оставен да играе решаваща роля за разпределението на ресурсите.

Недоволството от засиленото присъствие на комунистическата партия във всички видове бизнес нараства през последните месеци.

Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още