IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Очакванията за долара в средносрочен план са негативни

Скоро се очакват подробности около инфлационния толеранс на Фед, информира Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricolе

22:16 | 01.09.20 г.
Анализатор: Очакванията за долара в средносрочен план са негативни

„На първо място, не се очаква световната икономика да се върне на нивата преди пандемията до края на следващата година и дори в някои случаи, като например хотелиерският и туристически бранш, ще останат завинаги променени. Заплахите за световните перспективи най-вероятно ще продължат да съществуват“, смята той.

По думите му, новият подход на Федералния резерв на САЩ, който те наричат „нова рамка за таргетиране на средната инфлация“, цели стимулиране на инфлацията и заетостта.

"Ако разгледаме детайлите, банката ще толерира временни инфлационни скокове и ще се опита да разхлаби политиката си в отговор на разочароващите данни за трудовия пазар, като в същото време забавя затягане на политиката в отговор на подобряване на условията на трудовия пазар“, поясни Валентин Маринов.

Той заяви, че скоро се очакват подробности около инфлационния толеранс на Фед в кратко- и средносрочен план.

„Предвид, че настоящата отправна точка е инфлация под целта, Комисията по отворените пазари ще позволи на инфлацията да се ускори над предишната цел от 2%. Така няколко официални лица от Фед вече показаха, че ще толерират скокове на инфлацията и ще ѝ позволят да достигне 2,25% или дори 2,5%, преди да обмислят затягане на паричната политика“, смята анализаторът.

Очакванията на Валентин Маринов за долара в средно- и дългосрочен  план са негативни.

„Това отчасти се базира на очакванията, че новата политика на Фед ще доведе до още по-ниска реална доходност в САЩ и ще урони реалното лихвено предимство на долара. Още една причина за  негативните ни очаквания е нарастващата политическа несигурност в страната. Евентуална победа на демократите през ноември може да доведе до  въвеждане на неблагоприятни за пазарите политики, които биха могли да забавят икономиката и по този начин да навредят на щатския долар", коментира анализаторът.

Той поясни, че все пак остават с неутрална нагласа към долара в краткосрочен план, защото "осъзнаваме, че  някои негативи вече са включени в оценката на валутата и пазарите са се освободили от всички дълги позиции".

Трябва ли инвеститорите да изчакат президентските избори, за да увеличат мечите си залози?
Какво ще е централното банкиране в променената макроикономическа действителност? Как ще се приспособи финансовата система? Какво ще е поведението на инвеститорите при евентуална втора вълна на пандемията от коронавирус? Ще се разхлаби ли кредитната политика на Фед? Ще се превърне ли еврото във валута убежище?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още