IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в Азия спешно търси близо 70 млрд. долара за рефинансиране на дълга си

Нивото на корпоративен дълг в азиатско-тихоокеанския регион се приближава до рекорда от миналата година

20:49 | 06.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите в азиатско-тихоокеанския регион трябва да наберат около 69,3 млрд. долара за рефинансиране на съществуващите си кредити през второто тримесечие, тъй като турбулентността на капиталовите пазари в региона остава значителна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни на Refinitiv.

Нивото на корпоративния дълг по отношение на матуритета в региона, в това число Япония и Китай, е вторият по големина в исторически план, изоставайки само с около 2 млрд. долара от нивото, регистрирано през същия период преди година - 71,4 млрд. долара.

Някои от най-големите държавни предприятия в Китай са водещи претенденти за рефинансиране на дълга на петролния гигант Sinopec Group, който има издадени 5-годишни облигации на стойност 2,48 млрд. долара с падеж през април, докато държавното електроразпределително дружество State Grid Corporation of China е емитирало 3-годишни облигации в размер на 898,5 млн. долара със същия матуритет, показват данни  на Refinitiv. 

Според информацията Soft Bank Group има издадени облигации на стойност 2,48 млрд. долара с падеж на 18 април, като японският конгломерат отбеляза, че планира да извърши продажби на активи на стойност 41 млрд. долара, за да подкрепи цената на своите поевтиняващи акции и да изкупи дълга си.

От друга страна се очаква австралийските банки да действат активно на пазарите на облигации, деноминирани в щатски долари, през следващите няколко месеца, като National Australia Bank и Westpac Banking Corp общо разполагат с облигации на стойност 3,14 млрд. долара, които скоро ще достигнат матуритет.

Напливът за рефинансиране възниква, тъй като облигационните пазари в Азия се представят значително по-лошо от останалата част от света.

Според банкерите добре известните компании ще могат да рефинансиран своите дългове, но този процес ще протече значително по-трудно при дружествата с по-нисък рейтинг, предоставен от рейтинговите агенции.

 „Предоставени са масивни стимули от правителствата по целия свят, с които трябва да се поддържа икономиката. Остава да видим как това ще помогне при по-предизвиканите кредити през следващите седмици “, заяви Радж Малхотра, ръководител на отдела за пазари на дългови капитали за Азиатско-тихоокеанския регион в Societe Generale.

Ейми Тан, икономист в JPMorgan, споделя, че все повече азиатски фирми ще се стремят да диверсифицират източниците си на финансиране през тази година.

„Компаниите търсят всички форми на алтернативно финансиране, включително банкови заеми и местни валутни пазари, за да управляват финансирането“, посочва тя.

Рекордните 220 млрд. долара са били набрани на американския пазар за корпоративни кредити през последните две седмици, докато в Азия сумата достига едва 2,57 млрд. долара, показват данни на Refinitiv.

По-голяма част от обема в Азия принадлежи на китайската технологична компания Baidu Inc и застрахователното дружество AIA, които са набрали по около 1 млрд. долара през всяка от последните две седмици.

Ръководителя на азиатското звено на Nomura Алистър Мос посочва, че пазарите в региона. изостават от тези в САЩ и Европа заради ходовете, предприети от съответните централни банки да позволят повишени покупки на кредити, с което се увеличава доверието на облигационните пазари.

„Това липсва в Азия и поради тази причина пазарът ни се възстановява по-бавно“, добавя Мос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още