IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия либерирализира още повече пазара на оръжия

Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа нов указ за либерализиране на законите за оръжията, за да пребори престъпността

19:37 | 08.05.19 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бразилският президент Жаир Болсонаро допълнително либерализира законодателството за оръжията в своята страна. Собствениците на оръжие ще могат да придобиват до 5000 патрона за оръжие всяка година спрямо досегашното количество от до 50, а за оръжие от ограничителния списък - до максимум 1000 патрона на година, включително за голямокалибрени и полуавтоматични оръжия, чието използване е ограничено само до военните и полицията.  Така се улесняват вносът и разпространението на оръжия в страната, пише Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на германския седмичник Die Zeit.

„Указът не е проект за обществена безопасност, а много повече от това. Той дава на хората индивидуално право да носят оръжие, ако отговарят на определени изисквания," каза Болсонаро. Депутатите приветстваха с аплодисменти подписването на указа и имитираха оръжия с ръце.

Указът първоначално бе насочен към облекчаване на ограниченията за колекционери, професионални стрелци и ловци, като разрешаваше, например, носенето на заредено оръжие в стрелбищата, но бе разширен, за да включи и други разпоредби. Досега вносните оръжия бяха забранени, ако имаха бразилски еквивалент.

"Разбихме освен това монопола", заяви Болсонаро на церемонията по подписването в президентския дворец, и добави: "Не можеше да бъдат внасяни /оръжия/, а сега прекратихме тази практика".

Болсонаро фокусира предизборната си кампания върху обществения ред, което включваше облекчаване на ограниченията за притежаване на оръжие и вече подписа указ през януари в тази насока.

Поддръжниците му приветстваха стъпката за разрешаване на самоотбрана в залятата от насилие Бразилия, но някои се страхуват, че разпространението на оръжия ще навреди на обществената сигурност.

С постановлението Болсонаро изпълнява обещание за кампания, че иска да продължи с оръжията срещу ескалиращата престъпност и високия дял убийства в Бразилия. Скоро след встъпването си в длъжност през януари той разреши на бразилците да могат да купуват до четири огнестрелни оръжия и да ги държат в дома си или на работа. За да притежават оръжие, гражданите трябва да отговарят на няколко условия. Това включва психологически тест и курс по безопасност.

В Бразилия повече от 51 000 души бяха убити през миналата година. Критиците приемат, че повече оръжия могат да доведат до изостряне на насилието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още