IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът премина границата от 70 долара за барел*

Пазарите остават предпазливи в условията на забавяне на икономиката заради търговската война между САЩ и Китай, която може да свие търсенето

10:04 | 28.05.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола сорт Брент се повишиха до над 70 долара за барел във вторник, тъй като ограничаването на доставките от страна на ОПЕК и американските санкции срещу Иран и Венецуела оказват по-голям ефект върху пазарните настроения от опасенията за допълнително забавяне на икономиката.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,94% до 59,18 долара за барел за контракти с доставка през юли. Сортът Брент повишава цената си с 0,07% до 70,16 долара за барел, като само вчера отчете ръст в цената си от над 2%.

ОПЕК заедно с други държави износителки на петрол, включително Русия, трябва да се срещнат на 25 и 26 юни, за да обсъдят производствената си политика.

„Въпросите, свързани с предлагането, се върнаха на преден план, като в резултат цените на суровия петрол се повишиха силно“, коментират от ANZ bank.

Освен ограниченията, наложени от страна на ОПЕК, американските санкции, засягащи износа на Иран и Венецуела, също оказват натиск за затягане на пазарите.

Според анализаторите от ANZ bank иранският износ остава под натиск, а изглежда и ОПЕК се насочва към удължаване на срока на сегашното споразумение. През миналата година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран и затегна санкциите срещу износа на петрол от близкоизточната страна.

Вашингтон също така наложи санкции и върху износа на петрол във Венецуела, за да свали правителството на президента Николас Мадуро.

Пазарите остават предпазливи в условията на забавяне на икономиката в резултат на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, която се очаква да намали потреблението на гориво.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,08% до 1288,20 долара за тройунция. Среброто отчита спад в цената си с 0,24%, докато медта и платината поскъпват съответно с 0,19% и 0,06%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,14% до 97,75 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,05% до 109,45 йени. Австралийския долар поскъпва спрямо американския с 0,13% до 0,6927 долара.

*Инфромацията е актуална към 9:33 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
evtimvz
преди 4 години
Много ви е стара и манипулативна статията. Брент минава и пада няколко пъти около 70 долара. Със златото е същият процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още