Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Българският пазар има нужда от консолидация на банковия сектор

Според Ивайло Господинов новата банка след обединяването на ДСК и Societe Generale може да измести UniCredit от първото място

гледано: 2660   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

За експертите и пазара обявената днес сделка в банковия сектор не е изненада, защото за нея се говори от много време. Българският пазар има нужда от консолидация на банковия сектор, каза Ивайло Господинов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че унгарската банка OTP Bank обяви днес, че банка ДСК – българското ѝ дъщерно дружество, придобива 99,74% от Societe Generale Експресбанк - българското дъщерно дружество на Societe Generale Group, както и други местни дъщерни дружества, притежавани от компанията.

Societe Generale е седмата по големина банка на българския пазар. Тя е активна в сегментите банкиране на дребно и бизнес сегмента. В резултат на придобиването OTP ще засили присъствието си у нас, а финансовото приключване на сделката се очаква в последното тримесечие на годината.

„В много изказвания на БНБ се говори за поощряване на такъв тип консолидация. Тук причините може би са и малко по-различни. В крайна сметка Societe Generale, като паневропейски глобален играч, очевидно оценява факта, че може да продаде тези активи в България и други държави", заяви Господинов. "Може би по този начин те ще успеят да подобрят своите позиции. От друга страна ОТР виждат възможност в подобен актив и правят изводи, че такава сделка би била печеливша и за тях“.

Господинов сподели, че при всички положения пазарният механизъм работи и ще станем свидетели на това придобиване, което ще доведе до водеща финансова институция. Според него може би ще измести Unicredit от първото място.

„Като цяло икономика расте добре, а банковият сектор е доста агресивен. Той е доста ликвиден и успяват да се конкурират доста успешно един с друг", заяви той. "Ако не се лъжа, по данни на БНБ, банковият сектор за 2018 г. е пораснал с между 5% и 6%. С такива темпове расте и икономиката. Банките са обнадеждени от този ръст и се опитват да се борят за своя дял. ОТР от една страна имат много добри позиции тук и може би с тази сделка ще подобрят своите позиции на корпоративния пазар. Би трябвало и потребителите да спечелят от такава сделка“.

Господинов коментира, че ползите от такава консолидация винаги са в две посоки. От гледна точка на самите финансови групи е, че те стават по-големи и лесни за регулация. Така във времето могат да намалят и оперативните си разходи, да подобрят обслужването към клиентите си, намират нови начини да предоставят услуги и може би намаляват разходите си за инвестиции.

„Очаквам този сектор с времето да продължава да произвежда подобни сделки. Наблюдавайки динамиката на пазара през последните години, не би било преувеличено ако кажем, че и други банки биха търсили нови инвеститори, чужди инвеститори или съществуващи инвеститори на нашия пазар. По-големи банки да придобиват съществуващ бизнес в България“, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 9 месеца
Все още банките не зачитат, че липсата на защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на въведената парична единица е водещият причинител за техните злини.
При допусканата държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега банките, колкото по-добре подпомагат за реализирането на икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.
Централната банка не може да спаси банките, защото няма необходимите права.
Консолидацията при някои банки е прийом за спасение на съответните банки. Подходът е с временен ефект и със завишени бъдещи щети.
Същественото за спасение на банките в Република България е прилагането на защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на лева.
Сега вариантите са:
5) При пренебрегването на щетите от нямането на пълна икономическа стойност на лева – злините за банките се уголемяват.
6) При защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на лева е с условия за обществен просперитет с устойчива банкова система.

Още от Начало
Италия чака забавяне на растежа до 0,3% през тази година