Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Д. Георгиев: БФБ има шанс за двуцифрен ръст през втората половина на годината

След преодоляване на кризата около коронавируса има позитивни прогнози за възстановяване на икономиката, смята ръководителят направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг

гледано: 7224   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Българската фондова борса (БФБ) не е достатъчно представителна и няма достатъчно качествени емитенти като брой, а това води до общо недоверие. Въпреки това през втората половина на годината нашата борса може да отбележи двуцифрени ръстове, ако и световната търговия се възстанови от коронавируса. Дори и да има ново дъно за SOFIX, в средносрочен и дългосрочен план ще последва движение нагоре, коментира Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Димитър Георгиев твърди, че след преодоляване на кризата около коронавируса има позитивни прогнози за възстановяване на икономиката.

„За първи път може би от столетие насам една основна причина влияе толкова върху пазарите и трайно понижаващата се икономическа активност - коронавирусът. Реакцията на пазарите и е прекалена, и не е. В САЩ ще видим ниски нива на акциите тепърва. Очакват ни седмици на безпрецедентно висока волатилност. През май може би ще има ясно изразено дъно, а след него ще последва възстановяване. В текущата обстановка е трудно да се правят прогнози", посочи гостът.

„Очаквам S&P 500 да падне под 2000 пункта. Да, коронавирусът е „черен лебед" и бе масово подценен. Наред с разпродажбите при акциите и петрола видяхме разпродажби при златото и първокласни държавни ценни книжа. Основната причина за това е, че инвеститорите предпочитаха  ликвидността и кеша пред сигурността на златото и облигациите", коментира Георгиев.

Според него се очаква паундът да се изравни с долара, който се смята за сигурен актив убежище. „Ако това стане, няма да е през следващите дни и седмици", уточни Георгиев.

„Беше ясно, че ще видим координирана фискална и монетарна подкрепа. Рядко виждаме такъв консенсус. Тази подкрепа обаче не е достатъчна, чисто здравният проблем не е решен", посочи още той.

Цялото видео може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
CGY
преди 6 месеца
Може... при двуцифрена инфлация.
0
 
2
 
3
преди 6 месеца
Двуцифрен ръст може да е 10%, може да е и 99%. Борсите навън отново ще се представят по-добре от БФБ. Нашата борсичка е тотална щета.
2
 
4
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Може, но ако годината не е 2020...
0
 
6
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Трицифрен направо, с преобладаване на средния...

Още от Начало
САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване на споровете в Средиземноморието