IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Сачева: Правим всичко възможно да работим по превенция

Рано да се правят кардинални изводи за ефекта върху безработицата, твърди министърът на труда и социалната политика

22:34 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме огнище във Видин, но от 4500 теста, които са направени, 86 са положителните проби, като 20 от тях са на персонал в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това е малко под 2%. Това заяви в интервю за предаването "Панорама" по  БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Има области, където положението е изключително добро – като Ловеч, Монтана, Велико Търново, уточни тя:

"Правим всичко възможно да работим по превенция и във всеки един момент на съмнение, веднага да се действа по разделяне на заразените от тези, които са здрави", заяви министър Сачева.

Имаше много жестове на солидарност, на възрастни хора, които дариха пенсията си на здравната система. Те са готови да жертват нещо от себе си, да направят жест, за да запазят другите хора, припомни тя.

За Видин мненията на медицинските специалисти са, че заразата в дома за възрастни тръгва от болницата, обясни министърът.

"Двама души от тези домове са я посетили. Единият е бил с инсулт. Върнали са се без да са им направени тестове. В момента правим всичко възможно да опазим здравето и живота на хората в домовете за възрастни. Осигурени са маски, костюми, има възможност за настаняване в други сгради или местен хотел, ако се наложи да се разделят хората", каза тя.

"Работим изключително активно с махалите, имаме здравни медиатори, осигуряват се пакети с хранителни продукти, министерството на образованието продължава активно работата си в почти всички махали и отдалечени места, където да се пусне интернет", коментира министър Сачева по отношение на мерките за предотвратяване на заразата в ромските махали.

Относно разхлабването на мерките, Сачева бе категорична, че ако достигнем над 100 положителни проби дневно, веднага ще преминем към обратно затягане. В момента числата са 53-52-57 потвърдени проби на ден, което позволява по-умерени мерки срещу заразата.

Социалният министър заяви още, че е рано да се правят кардинални изводи за ефекта върху безработицата.

"Мярката 60/40 забави регистрацията в бюрата по труда. В момента се регистрират около 1000-1200 души дневно. Нашето условие към бизнеса е да запази работниците си, не само в периода, в който са получили помощи, но и 3 месеца след това", добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още