Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Димитър Манолов: Извънреден труд да се полага само при заплащане

За 15 години се загуби инерцията на преговорите за минималната работна заплата, коментира президентът на КТ "Подкрепа"

гледано: 2499   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Настояваме да бъде ограничена възможността за сумирано изчисляване на работното време, защото тази мярка дава възможност да се полага извънреден труд, без да се плаща
. Така коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", президентът на "КТ Подкрепа" Димитър Манолов искането на синдикатите за нормативна промяна при изчисляване на сумираното работно време. Синдикалистът е категоричен, че извънреден труд работодателите могат да ползват тогава, когато го заплащат.
Още по темата

Над 100 хиляди работници вече са подкрепили подписката, внесена от КНСБ и КТ "Подкрепа" в парламента.

Манолов напомни, че се води диалог с работодателите и за договаряне при заплащането на нощния труд като функция от минималната работна заплата. Целта е МРЗ да се изчислява по икономически сектори, а нощният труд да се доближи до реална икономическа оценка.

"Извънредният труд в България е толкова евтин, че той провокира към злоупотреби с полагането си. Създава възможности за нелоялна конкуренция между стопанските субекти", смята синдикалният лидер. Той информира, че това е било тема на разговор с работодателските организации при последната им среща.

Димитър Манолов посочи, че нощният труд трябва да бъде определен спрямо някаква величина и това може да е работната заплата. Той е категоричен обаче, че държавата не може да си го позволи в рамките на тази година в сектори като здравеопазване, системата за сигурност, транспорт и енергетика.

Според синдикалистът "добрата новина е, че след като се предвижда заплащането на нощен труд да е функция от МРЗ" с работодателите има напредък и скоро може да завършат преговорите за механизма, по който ще се договарят минимални работни заплати по икономически дейности.

Манолов прогнозира, че една минимална работна заплата обаче ще продължи да определя правителството, защото "скоро не се очаква разбирателство между работодатели и синдикати. Той напомни, че предложения как да се промени МРЗ КТ „Подкрепа“ има от 2005 г. и от тогава 15 години се е загубила инерцията на преговорите.

По темата за енергетиката и резервите на България по отношение на зеления преход, той предупреди, че спиране на работа на мините и въглищните централи в Маришкия басейн ще има опустошителен ефект със загуба на работа за 120 хиляди служители по линия на веригата на доставките.

Димитър Манолов смята, че диалогът с Европейската комисия е неефективен, защото е догматичен.

Председателят на "КТ Подкрепа" заяви също, че е необходим позитивен генератор на идеи за развитие и въглероден преход в българската икономика, какъвто все още няма.

Как се променя философията на мярката 60 на 40 след извънредното положение? Какви промени трябва да се направят в Кодекса на труда? Трябва ли заплащането да се съобразява с региона, в който се произвежда? Кога ще се случи икономическото възстановяване?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември