Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

ЕЦБ понижи капиталовите изисквания за пазарния риск на инвестиционните банки

Мярката предвижда временно намаляване на качествения мултипликатор за пазарен риск

ЕЦБ понижи капиталовите изисквания за пазарния риск на инвестиционните банки

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка обяви в четвъртък временно намаляване на капиталовите изисквания за пазарен риск на инвестиционните банки, информира БНР.

По този начин ЕЦБ ще предостави на банки временно капиталово облекчение за търговските им дейности, за да им помогне да устоят на коронавирусната пандемия.

ЕЦБ заяви, че временно намалява качествения мултипликатор за пазарния риск, който е една от надзорните мерки за банките, използвана за компенсиране на възможното подценяване от страна на банките на техните капиталови изисквания за пазарен риск.

Още по темата

Централната банка съобщава, че мярката има за цел да отговори на високите нива на нестабилност на капиталовия пазар на фона на коронавирусната пандемия, като тя е насочена към поддържане на способността на банките да осигуряват ликвидност на пазара и продължаване на пазарните дейности.

ЕЦБ също така посочи, че това нейно решение ще бъде преразгледано след шест месеца

Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA и Societe Generale SA са сред банките, които биха могли да извлекат максимална полза от това облекчение, тъй като осъществяват най-големият търговски бизнес в еврозоната.

Преди дни ЕЦБ предостави безпрецедентно облекчение за намиращата се под натиск финансова индустрия на стария континента след избухването на вирусната пандемия, като намали капиталовите буфери, така че банките да могат да увеличат средствата за отпускане на заеми за европейски бизнес.

Според агенция Блумбърг, повод за днешното решение е информация от миналата седмица, че инвестиционните банки са притиснали ЕЦБ да им позволи да премахнат някои от последните силни ценови колебания на акции и облигации при изчисляване на пазарните рискове, пред които са изправени техните търговски операции.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Рекорден ръст в новите случаи на коронавирус вече има във всеки регион по света