Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

ЕК призова за затваряне на външните гранищи на ЕС до 15-и юни

Границите на ЕС са затворени до 15-и май с цел ограничаване разпространението на пандемията от коронавирус

ЕК призова за затваряне на външните гранищи на ЕС до 15-и юни

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия съобщи, че приканва държавите от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген страни да удължат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС с още 30 дни, до 15 юни, предава БТА.

Макар че някои от тези държави предприемат предварителни стъпки за облекчаване на мерките за борба с пандемията, положението остава нестабилно в Европа и по света. Затова са необходими постоянни мерки по външните граници, за да се намали опасността от разпространение на болестта чрез пътувания до ЕС, се пояснява в съобщението.

Още по темата

Премахването на ограниченията за пътуване следва да се извършва постепенно и съгласувано, преди ограниченията по външните граници да бъдат облекчени по-нататък. Призивът засяга включително България, Кипър, Румъния и Хърватия, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, уточнява ЕК. Възможно удължаване на ограничението за пътуване след 15 юни трябва да бъде оценено отново въз основа на развитието на епидемичната обстановка, се посочва в съобщението.

Ограниченията не се прилагат за гражданите на ЕС, за гражданите на държавите от Шенген извън ЕС, за членовете на техните семейства и за гражданите на чужди държави, пребиваващи дългосрочно в ЕС, когато се връщат в своите домове. Държавите следва да не прилагат ограниченията спрямо специфични видове пътници, с ключови функции или нужди от първостепенно значение.

На лекари, медицински сестри и други здравни работници, научни работници и експерти, които помагат за справяне с епидемията, както и на хора, превозващи стоки, погранични работници и сезонни работници в селското стопанство, следва да остане разрешено да влизат в ЕС, добавя комисията.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
Бидонойл до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ти искаше затваряне на границите (по съвсем различни причини) много преди изобщо да се чуе за пандемията. А след като тя избухна в Китай, абсолютно нищо не каза. Смяташе, че вирусът е просто някакво "грипче." Когато тя стигна до САЩ, казваше, че е заговор на демократите за да свалят Тръмп. А сега кои са "шизoфpеници и мaлoумници" - теб цитирам?
2
 
3
 
1
преди 1 година
Да бяхте ги затворили в началото на пандемията и вътрешните също !!! Не да чакате да пламне целият континент докато вие си чешете езици с наредби за "зелени политики" и криви краставици !!! ЕС се състои от шизофреници и малоyмници - които европейските народи трябва да залюлят по дърветата !!!

Още от Начало
Германският износ нараства за 15-и пореден месец въпреки недостига на материали