IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се тревожи за евентуално връщане на вътрешните граници в ЕС

Според експерт на този етап мерките за пътуване в рамките на ЕС не биха били оправдани

17:31 | 20.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Това е ситуация, която Европейската комисия (ЕК) би искала да избегне на всяка цена: връщане към вътрешните ограничения на ЕС за пътуване като тези, наложени миналата година, когато коронавирусът обхвана света.

Границите, които някои държави членки, като Германия и Франция, издигнаха миналата година без предварително предупреждение причиниха главоболие на пограничните общности, пътниците и голяма част от интегрираните икономики на ЕС, които разчитат на своевременен транспорт и мобилна работна сила, пише онлайн изданието Politico.eu.

Това беше смущаващо и за Комисията, която беше на практика безсилна да предотврати хаоса и се бореше да наложи единни правила. При следващите вълни на коронавируса обаче се въвеждаха нови гранични ограничения.

Сега страхът е, че нов скок в случаите със застудяването през есента може да доведе до връщане на бариерите в рамките на блока.

В момента транзитът в целия ЕС се регулира от системата за т.нар. цифров зелен сертификат. Тя позволява на пътниците да покажат дали са били ваксинирани, дали са преболедували, или имат отрицателен резултат от тест за коронавирус, за да преминат границите.

Страните също се консултират с картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, за да решат дали да наложат някои допълнителни проверки на пътниците от най-застрашените региони.

Внимателно организираната система е от полза както за авиокомпаниите, така и за туристическата индустрия, които имат отчаяна нужда да работят нормално след година и половина трудности. Служители на Комисията се опасяват, че това може да пропадне в не толкова далечното бъдеще. Притесненията за нов скок на случаите се усложняват от големите разлики в темповете на ваксинация на населението.

Докато близо 90 процента от възрастното население в страни като Ирландия, Франция и Испания вече има поставена поне една доза ваксина, само 20 процента от възрастните в България и 60 процента в Полша са получили ваксина на фона на висок скептицизъм към ваксините, особено в бившите комунистически държави в блока.

Висши служители на ЕС коментират, че Комисията вече се подготвя за тази възможност с планове за поддържане на движението на стоки и хора в рамките на ЕС възможно най-гладко.

Според дипломат от ЕС шансовете през есента да бъдат въведени нови ограничения са 50:50. „Някои държави може да настояват за това, тъй като това е голям залог в техните национални програми, но Комисията е категорично против“, посочва източникът на медията.

Вътрешната политика също може да играе роля тук. В Германия ще се проведат национални избори през септември. Управляващата партия Християндемократически съюз (ХДС) приема сериозно коронавируса, след като грешките от по-рано натежаха върху популярността ѝ. По-рано през месеца здравният министър Йенс Шпан предупреди, че „идва четвърта вълна“ и че е необходимо „да издържим до пролетта“. Предстои да видим дали тежките действия ще бъдат повече от демонстрация.

Бруно Чиансио, медицинският епидемиолог, който ръководи дейностите по наблюдение на ECDC, отхвърля ограниченията за пътуване, тъй като не се подкрепят от научни доказателства.

„Не мисля, че на този етап мерките за пътуване във времето в рамките на ЕС биха били оправдани“, казва той. Ученият обяснява, че пътуванията, с изключение на самото начало на пандемията, „не са играли важна роля в степента на заразяване, на която сме станали свидетели в Европа“.

Той изразява съмнения, че сезонните промени във времето ще имат голям ефект върху новите случаи. Нарастването на случаите, наблюдавани миналия септември, беше свързано с времето на мерките за обществено здраве. През пролетта имаше много строги блокади, последвани от почти пълно отпускане през летните месеци, заради което вирусът се разпространи в части от Европа, които преминаха леко през първата вълна.

Сезонни вируси като грип започват да се разпространяват през „ноември или през декември, а не през август“, казва Чиансио. За разлика от това е ясно, че коронавирусът „може да достигне своя връх както през лятото, така и през зимата“.

Според него фокусът трябва да бъде върху ваксинацията. Дори най-ваксинираните нации в Западна Европа още не са достигнали онзи етап, в който ще се окаже влияние върху предаването на вируса. Наблюдава се обаче значителен ефект върху хоспитализациите, които намаляват драстично на фона на ръста на новите случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
И кво от това. Няма да пътуваме, и от градовете в които живеем ако трябва няма излизаме. Ще си стоим по къщите и ще пием, до като обеднеем и тогава ще се вдигнем и ще наритаме всичката политическа *** по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
ЕВЕНТУАЛНО?!Що за наглост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още