Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

EMI: Какви цени на електроенергията може да очакваме на свободния пазар?

Излизането на небитовите потребители на свободния пазар ще съвпадне с икономическото възстановяване и покачването на цените на електроенергията

EMI: Какви цени на електроенергията може да очакваме на свободния пазар?

Снимка: Pixabay

Съгласно последните промени в Закона за енергетика, небитовите потребители на ниско напрежение ще трябва да напуснат регулирания пазар и да сключат договори с нови доставчици на електрическа енергия до края на месец септември 2020 г. Това ще доведе до промяна на един от елементите на сметката им, а именно  - на цената за енергия (обикновено досега изчислявана по фиксирана дневна и нощна тарифа), която ще бъде предмет на свободно договаряне. Останалите елементи няма да бъдат променени – това са цени за достъп и пренос през електропреносната и електроразпределителната мрежа и цена задължения към обществото, които са регулирани и се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). И накрая, не трябва да се забравя и ДДС и акциз в крайната сметка, посочват от Институт за енергиен мениджмънт (EMI). 

Още по темата

Връзката цени на едро – цени на дребно на енергията

Доставчиците/търговците на електрическа енергия на дребно формират собствен портфейл от енергия, осигурена от свободния пазар по цени на едро. Портфейлът на търговците обичайно се състои от сключени фючърсни договори за доставка на енергия и на закупени количества електроенергия от борсата - пазар „ ден напред“ и пазар „в рамките на деня“. Целта на всеки от тях е чрез комбинация от дългосрочни и краткосрочни продукти да балансира количествените и ценови рискове и да предложи атрактивни конкурентни оферти на съответна целева клиентска група.

Борсовите цени, най вече цените на пазарните сегменти „ден напред“, са волатилни и реагират незабавно на краткосрочни тенденции и случайни събития. Практиката показва, че по-голямата част от енергията се осигурява посредством двустранни договори, при които доставчиците на енергия сключват сделки за по-дълги времеви периоди с оглед именно да бъде хеджиран рискът от непредвидимостта на пазарите „ден напред“.

От количествените и ценови характеристики на портфейла на търговците на дребно зависи какви ще са техните ценови предложения към потенциалните клиенти. За крайните клиенти/потребители именно предложенията на търговците представляват пряк интерес. Пазарът на едро остава за тях до голяма степен непознат и безинтересен. Доколкото обаче цените на дребно представляват функция от цените на едро, познаването на техните специфики и проекции може да подпомогне крайните потребители при подбора на най-изгодната оферта и ще ги предпази от несполучлив избор на изглеждащи атрактивно, но нереалистични оферти.

Скъпо през зимата, евтино през пролетта

Факторите, които оказват натиск върху цените на енергията в посока надолу, са обичайните за всеки пазар, а именно - намалено търсене и/или повишено предлагане. В случая за България и региона това е обикновено ситуацията през второто/третото тримесечие на годината - повишено производство на хидроенергия при пълноводие, съчетано с намалено търсене на енергия заради по-високите температури. Повечето слънчеви дни през преходните сезони водят до повишено предлагане на енергия от соларните мощности, което е също предпоставка за по-ниски цени.

Обратно, първото и четвъртото тримесечие се характеризират обичайно със значително по-високи цени поради повишено търсене на енергия за отопление, особено при по-студени зими. В тези месеци промените в предлагането – например дори при планирано изключване на базови мощности - води до неочаквано високи ценови нива.

Разбира се, икономическата активност оказва съществено значение. Например, изолацията заради пандемията, съответно икономическата несигурност и намаленото потребление, доведоха до необичайно ниски цени на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) от март насам. Моментната снимка на цените на пазар „ден напред“ изглежда примамлива за потребителите, на които предстои да преминат от регулиран на свободен пазар. Но не бива да се забравя, че тя е „моментна“ – наблюдава се тенденция на връщане към нормалните ценови нива преди изолацията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 7 месеца
нали токът беше скъп, нали искахте либерализация, свободен пазар - халал да ви е! То няма угодия!
3
 
1
 
6
zelka007 до: Hahoto
преди 7 месеца
ти тия СО2 такси ги ръсиш като магданоз на всяка манджа ... :)))
2
 
2
 
5
zelka007 до: vzhekoff
преди 7 месеца
аз имам ли нещо общо с изграждането на енергийната система на БГ и подчиняването и на 5-6 големи държавни дружества ?! а ?! аз ли имам общо с организацията на българският енергиен пазар така , че дори дребен недостиг от сорта на 15-17мВт докарва зверски скок на цената от 200% и нагоре ?! вероятно аз съм ги замислил тези неща ... факт , енергийните пазарите с много участници , дори с преобладаващо участие на ВЕИ производители имат почти двукратно по-ниски цени от българският ... :)))
3
 
2
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Когато зелето говори за пазар, нека каже колко са предлагащите на пазара ? Какъв пазар е, когато на него ще предлагат двама играчи ? Ще има не просто високи цени, а шоково поскъпване и бунтове.
2
 
4
 
3
Hahoto до: zelka007
преди 7 месеца
Благодарение на СО2 данъка, договорите за гарантирано изкупуване от Американските централи, безумните договори за ВЕИ от първата вълна на въвеждането им през 2012, приватизацията на Електроразпределителните дружества, закриването на малките блокове на АЕЦ Козлодуй, енергийният микс на България претърпя ценово харакири. А народа плаща всичко. Чат-пат някой си драсва клечката, напоен с безизходица, но това е друга тема. Сега идва ред да изпием чашата на Зелената сделка, НПОта, политици, пишман бизнесмени, правоверни медии, вече приблизват шумулящите зелени банкноти, а народа плаща всичко, чат-пат някой се пали, ама нали това е "свободен пазар", демокрация - всеки има право на инициатива, кибрит и попътен вятър!

Още от Начало
Velocity Minerals придоби 100% от златното находище "Иглика" в Странджа