Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

EMI: Какви ще бъдат ценовите оферти на електроенергийния пазар на дребно?

При добре развитите пазари на едро и дребно търговците на дребно имат възможността да предложат многообразна ценова листа

EMI: Какви ще бъдат ценовите оферти на електроенергийния пазар на дребно?

Снимка: Ройтерс

Обичайна практика на търговците на дребно е да подготвят и предлагат интегрирани предложения за електрическа енергия, които включват всички елементи на сметката, а именно енергия, мрежови разходи, добавки (цена „задължения към обществото“) и данъци.

Трите последни елемента не зависят от търговеца на дребно. Те са регулирани и търговецът се явява в ролята на посредник, който урежда разплащанията между клиента и съответните контрагенти, но няма влияние върху техните цени, посочват от Институт за енергиен мениджмънт (EMI).

Какви условия и цени предлага търговецът за енергията? 

Вниманието на клиентите трябва да бъде насочено към първия елемент, а именно: какви условия и цени предлага търговецът за енергия?

При добре развитите пазари на едро и дребно търговците на дребно имат възможността да предложат многообразна ценова листа. Това позволява на клиентите да изберат оптимално за тях ценово решение, в зависимост от техния потенциал за гъвкавост и желание за поемане на риск. 

Още по темата

Ето няколко широко използвани ценови схеми, подредени по тези два критерия – от статични нискорискови към динамични и високорискови.

Статично ценообразуване

Това е плоска (статична) тарифа, при която има фиксирана единична цена за кВтч за определен период от време, независимо от промените в пазарната цена.

Този вид ценообразуване е подходящ за потребители, които имат постоянен товар (тоест, потреблението им не позволява управление) и които не желаят да излагат бизнеса си на колебанията на цените.  В този случай доставчикът поема целия риск от несигурността на пазарите. Плоската тарифа може да включва мощностна (лв/кВт) компонента, прилагана към договорена между двете страни мощност.

Тарифи според времето на потребление (статични): цената на кВтч зависи от времето на консумация. Този вид ценообразуване е добре познат у нас – дневна, нощна, върхова тарифа, измервани чрез масово разпространените електромери с две и три скали. Тарифите могат да бъдат също сезонно определени, за работен или неработен ден и т.н.  Важното е това, че  този вид тарифи не се променят динамично/почасово в зависимост от борсовите цени, а са статично определени за съответните времеви отрязъци. Търговецът на едро е изложен и тук на риска от колебанията на пазарите. 

Динамично ценообразуване

Постигането на все по-голяма ефективност на пазарите на енергия на едро и наличието на интелигентни измервателни устройства осигуряват благоприятни условия за развитие на динамично ценообразуване. По своята същност динамичното ценообразуване позволява колебанията на цените на електроенергия на пазара на едро да преминават през доставчика и да се поемат изцяло или частично от крайния потребител. Клиентите трябва да преценят  нивото на риска, свързан с нестабилността на цените, когато избират силно динамични цени.

Съществуват различни подходи за динамично ценообразуване, като например: ценообразуване в реално време, когато реалното потребление за даден час  се фактурира по съответната почасова борсова цена; критично върхово ценообразуване, при което търговецът на дребно може да фактурира консумираната от клиента енергия на по- високи от договорените цени за ограничен интервал от часове в денонощието, когато е налице   действителен недостиг на производство/предлагане в електроенергийната система. Този подход дава икономически сигнали за намаляване на потреблението в периодите на недостиг и по този начин подпомага надеждността на снабдяването; динамично краткосрочно ценообразуване само за определени времеви интервали и при настъпване на предварително дефинирани флуктуации на борсовите цени.

Цялата палитра от подходи за динамично ценообразуване е невъзможно да бъде описана. А засега не е и необходимо – динамичното ценообразуване изисква инвестиции в сложни (умни) електроизмервателни уреди, с каквито засега небитовите потребители на ниско напрежение не разполагат масово.

В член 2 и член 11 от ревизираната Електрическа директива (2019/944) са включени основните определяния и отговорности, свързани с правото за сключване на договор с динамична цена. Договорът за динамична цена е определен като договор за доставка на електроенергия между доставчик и краен клиент, който отразява колебанията на цената на спот пазарите, включително на пазарите "ден напред“ и на пазарите „в рамките на деня“, на интервали, които са най-малко равни на честотата на уреждане на дисбаланса на пазара. Крайните клиенти, които разполагат с инсталиран интелигентен измервателен уред, могат да поискат да сключат договор с динамична цена на електроенергия с поне един доставчик, както и с всички доставчици с над 200 хиляди крайни клиенти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Фед ще осъществи втори за годината стрес тест на щатските банки