Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

ЕС върви към забрана на продажбата на фалшиви стоки онлайн

Брюксел вероятно ще задължи платформите за е-търговия да идентифицират търговците

ЕС върви към забрана на продажбата на фалшиви стоки онлайн

Маргрете Вестагер. Снимка: ЕК

Забрана за продажба на  фалшиви и нелегални стоки в онлайн платформи вероятно ще бъде включена предстоящите планове на Европейската комисия (ЕК) за закона за цифровите услуги, заяви заместник-председателят на ЕС по въпросите на цифровите технологии Маргрете Вестагер.

Нормативният акт отразява амбициозният стремеж на Европейския съюз (ЕС) да регулира онлайн екосистемата в редица области, като политическа реклама и обидно съдържание. Предстои текстовете да бъдат представени от Комисията преди края на годината.

Вестагер отбеляза по време на събитие, че пакетът от реформи може да включва ограничаване на продажбата на фалшиви и нелегални стоки онлайн и като допълнение задължение на платформите да идентифицират по-добре своите продавачи.

Тя се позовава на скорошно проучване за продажбата на опасни детски играчки онлайн, като казва, че онлайн купувачите трябва да могат да се доверят на продавачите, точно както могат да го направят във физическия магазин.

„Всеки потребител, който влезе в магазин, очаква играчките да са напълно безопасни. Това, разбира се, е необходимо и когато пазаруваме онлайн – да можем да се доверим на хората, с които пазаруваме, че продуктите са безопасни и няма фалшификати“, коментира тя.

За да се смекчат рисковете в този контекст, Вестагер обясни, че платформите могат да бъдат принудени да гарантират идентичността на продавачите.

Платформите „трябва да бъдат по-добри в идентифицирането на тези, които продават в тях“, коментира тя. „Недопустимо е търговец, който е хванат да продава незаконни продукти, да изчезне и като на магия да се регистрира под друго име само няколко минути по-късно“, добавя тя.

„Платформите трябва да действат много по-строго срещу търговците на незаконни продукти и услуги“, каза още тя.

До 9 септември текат консултации за Закона за цифровите услуги.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
zelka007 до: Shadow1
преди 2 месеца
ами то е доста повече от правата на потребителите , въпреки че и те са включени ...

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age_bg

като в случаят , законът за цифровите услуги е част от единият стълб ... :)))
0
 
1
 
2
mrynmryn до: Shadow1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ти и сега можеш да върнеш маса неща, в 14 дневен срок.
3
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това е неприятно. Сякаш ще даде много права на купувачите и ще отнеме от задълженията им. Вярно е че тази търговия минава предимно нелегално но това се дължи поне в България от големи части на бюрократичните и глупави изисквания на НАП за регистрация и облагане, които карат бизнеса чак да излезе на протести, а това е голямо постижение. Да накараш собственици да излязат за протест се иска голяма некадърност.

Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември