Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

ЕС забързва промените в MiFID II заради COVID-19

Европейската комисия ще направи законодателни предложения относно за на ценни книжа през октомври

ЕС забързва промените в MiFID II заради COVID-19

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Облекчаването на правилата на Европейския съюз за ценни книжа би могло да помогне за по-бързото капитализиране на компаниите и за възстановяването на икономиката от рецесията вследствие на COVID-19, посочва се в документ на ЕС.  

ЕС вече започна преглед на своята Директива относно пазарите на финансови инструменти, т.нар. MiFID II, а дискусионен документ на Европейската комисия изложи първоначални идеи как това може да стане част от „пакета за възстановяване след COVID-19“, предава Ройтерс.

„Тази бележка има за цел да започне дебат относно това дали спешните промени в целия спектър на законодателството за пазарите на ценни книжа могат да послужат като един от многото инструменти за улесняване на ранното възстановяване след отслабване на кризата от COVID“, се казва в документа.

Още по темата

Предложенията за промяна на разпоредбите включват ограничаване на оповестяването на разходите и таксите за инвеститорите на дребно, намаляване на необходимостта от „оценка на устойчивостта“ при всяко вземане на инвестиционно решение и облекчаване на изискването разговорите с инвеститорите да бъдат записани.

Предлага временно петгодишно спиране на действието на правилата, които изискват подробно водене на записи, когато емитентите „изслушват“ инвеститорите за интерес към трансакция.

Въвеждането на „кратка форма“  на проспекта за компании също би могло да улесни компаниите да събират средства по-бързо, се казва в документа.

В момента не е необходим проспект за търговия с акции, разменени с други ценни книжа, ако те представляват по-малко от 20% от акциите, които вече са допуснати до търговия.

С необходимостта от бърза рекапитализация на компаниите след кризата от COVID-19, прагът от 20% може да бъде временно отменен или увеличен, се казва в документа.

Следващата сряда група от експерти ще публикуват препоръки за задълбочаване на регулациите на  капиталовите пазари в ЕС. Това е петгодишен проект, чието изпълнение стана още по-належащо заради COVID-19 и Brexit, пише в документа.

Европейската комисия заяви, че ще направи законодателни предложения относно пазарите на ценни книжа около октомври.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Кои ще са предпочитаните туристически дестинации през лятото?