Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Фед ще осъществи втори за годината стрес тест на щатските банки

До края на септември регулаторът ще обяви дали ще разреши отново банките да изкупуват обратно акции и да изплащат дивиденти

Фед ще осъществи втори за годината стрес тест на щатските банки

Фед пак ще проучва реакцията на американските банки на кризата. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ (Фед) подготвя втори стрес тест за големите американски банки тази година. Фед обяви в четвъртък, че е необходим нов тест заради продължаващата несигурност, причинена от пандемията. Резултатите трябва да бъдат публикувани до края на 2020 г.
, предава Bloomberg.

Тестовете биха симулирали две хипотетични рецесии с различна степен на тежест. Фед възнамерява също така да обяви до края на септември дали ще продължи да забранява и от четвъртото тримесечие на банките да изкупуват обратно акции и да изплащат дивиденти.


Още по темата


Като последица от финансовата криза от 2008/09 г. Фед тества всяка година как големите банки в САЩ могат да се справят с икономическа криза. През юни централната банка проучи и въздействието на пандемията върху капитала на банките.

Заключението тогава беше, че банките в САЩ са добре подготвени за кризата. Отделен преглед на ефектите на коронавируса върху икономиката и финансовата система разкрива обаче потенциални рискове, които поставят под въпрос съдбата на дивидентите. 

Продължителният икономически спад може да натовари най-големите банки в страната със загуби до 700 млрд. долара заради лоши кредити. В най-лошия сценарий, при който безработицата остава висока и икономиката не се възстановява до ръст през следващите няколко тримесечия, 33-те най-големи банки в САЩ ще отчетат тежки загуби заради отпуснати заеми, което би разрушило капиталовите буфери, чието предназначение е да поддържа финансовата им стабилност.


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
София е на 13-то място в Европа по разходи за щети заради мръсния въздух