IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 обмисля продължаване на замразяването на дълга за държави с ниски доходи

Инициативата може да бъде разширена до 2021 г.

22:57 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: PIxabay</p>

Снимка: PIxabay

Министрите на финансите от групата на седемте най-богати държави отбелязаха в понеделник подобрените условия в икономиките си, но подчертаха притесненията си относно дълговите проблеми, с които се сблъскват държавите с ниски доходи, заяви говорител на американското финансово министерство, цитиран от Ройтерс.

По време на видеоконференция, домакин, на която бе министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин, министрите призоваха всички официални двустранни кредитори да приложат изцяло замразяването на дълга на Г-20 за най-бедните страни и се съгласиха да обмислят допълнителни варианти, включително разширяване на инициативата до 2021 г., заяви говорителят.

В срещата се включиха и лидерите на Световната банка и Международния валутен фонд, които призоваха Групата от 20-те най-богати държави да разширят инициативата си за спиране на обслужването на дълга (DSSI), като се има предвид икономическото въздействие на новата коронавирусна пандемия.

Членовете на Г-20, включително Китай, и Парижкият клуб на официалните кредитори през април предложиха замразяване на плащанията по обслужване на дълга за 73-те най-бедни страни до края на годината, за да освободят приблизително 12 милиарда долара средства за най-бедните страни за борба със заразата и смекчаване на нейното икономическо въздействие.

Германският държавен секретар на финансите Волфганг Шмит заяви, че въпросът с дълга е ключова тема по време на срещата и подчерта необходимостта частният сектор да участва.

"Всички сме съгласни, че мораториумът върху дълга трябва да бъде изпълнен изцяло от всички кредитори", каза той и добави: „Освен това подчертахме, че е много важно частният сектор да бъде част от това“.

Страните не са склонни да поискат замразяване на плащанията по дълга на частния сектор от страх, че това ще навреди на кредитните им рейтинги.

Министрите се съгласиха да „повишат прозрачността на данните за дълга и да разгледат допълнителни възможности за страните с ниски доходи, включително разширяване на DSSI към 2021 г.“, заяви говорителят.

Те също така подчертаха необходимостта от производство и разпространение на ваксини и лечение на вируса. Страните обсъдиха е подкрепата за Ливан след експлозията в пристанището на Бейрут на 4-и август, при която загинаха най-малко 178 души, допълни говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още