IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да подкрепи бизнеса с 22 млрд. евро през първата половина на 2021

Средствата ще бъдат разпределени между компании и самонаети лица

16:12 | 14.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия очаква да плати на компании и самонаети лица 22 млрд. евро под формата на помощи за справяне с кризата с Covid-19 от януари до юни 2021 г., тъй като въздействието на пандемията се пренася и към следващата година, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Отделно ноемврийският пакет помощи с компенсации заради коронавируса за компании, засегнати от блокадите, този месец ще достигне 14 млрд. евро, посочват те. Първоначално се очакваше правителството да плати 10 млрд. евро.

Групата на икономическите съветници на германското правителство прогнозира, че икономиката ще се свие по-малко от първоначално очакваното през тази година, благодарение на силното лятно, но втората вълна на коронавирусната пандемия хвърля сянка върху перспективите за растеж през 2021 г.

Като част от новите мерки за подкрепа, компаниите могат да получат до 200 хил. евро на месец, за да покрият фиксирани разходи като наем, докато самонаетите лица могат да получат до 5000 евро.

Германия разполага с достатъчна фискална мощ, за да предложи повече спасителни мерки и стимули, ако е необходимо, за да противодейства на ефекта от пандемията върху най-голямата европейска икономика, обяви в четвъртък финансовият министър Олаф Шолц.

Страната планира да заеме общо над 300 млрд. евро тази и следващата година, но трябва внимателно да обмисли кои помощни мерки имат смисъл, коментира още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още