IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Турция е по-голям проблем за икономиката на Германия от Китай

Турската икономика беше силно ударена от валутната криза с местната валута през лятото на миналата година, което доведе до инфлация от около 20%

13:43 | 13.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представянето на водещите германски търговски партньори помага по-добре да разберем източника на проблемите в износа и оттам отслабването на икономиката в Германия.

Според данни на Bloomberg Economics не затрудненията в Китай са водещият фактор. Ударът за чуждестранното търсене на германски стоки идва от Турция.

Според графиката най-голям принос за изменението в ръста на германския брутен вътрешен продукт от нейните търговски партньори между първото тримесечие на 2018 г. и това на 2019 г. се пада на Турция, следвана от Франция, Италия и Швейцария. Китай се нарежда на пето място.

Турската икономика беше силно ударена от валутната криза с местната валута през лятото на миналата година, което доведе до инфлация от малко около 20% и обезценяване на лирата.

Турската валута достигна най-ниското си равнище миналата година, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня с близо 30 процента. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

Още графики можете да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още