Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Графика на деня: Турция е по-голям проблем за икономиката на Германия от Китай

Турската икономика беше силно ударена от валутната криза с местната валута през лятото на миналата година, което доведе до инфлация от около 20%

Графика на деня: Турция е по-голям проблем за икономиката на Германия от Китай

Снимка: Ройтерс

Представянето на водещите германски търговски партньори помага по-добре да разберем източника на проблемите в износа и оттам отслабването на икономиката в Германия.

Според данни на Bloomberg Economics не затрудненията в Китай са водещият фактор. Ударът за чуждестранното търсене на германски стоки идва от Турция.

Според графиката най-голям принос за изменението в ръста на германския брутен вътрешен продукт от нейните търговски партньори между първото тримесечие на 2018 г. и това на 2019 г. се пада на Турция, следвана от Франция, Италия и Швейцария. Китай се нарежда на пето място.

Турската икономика беше силно ударена от валутната криза с местната валута през лятото на миналата година, което доведе до инфлация от малко около 20% и обезценяване на лирата.

Турската валута достигна най-ниското си равнище миналата година, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня с близо 30 процента. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

Още графики можете да откриете тук.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Бразилия либерирализира още повече пазара на оръжия