Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

HSBC възобновява плановете за съкращаване на 35 хил. души персонал

По-голямата част от съкращенията ще е в бек офиса на звеното за глобално банкиране и пазари, сред висшите банкери на Острова и в САЩ

HSBC възобновява плановете за съкращаване на 35 хил. души персонал

Снимка: архив Ройтерс

HSBC възобновява плановете си да съкрати около 35 хил. работни места, които замрази заради пандемията, предава Ройтерс. Най-голямата банка в Европа вече усеща въздействието на коронакризата, тъй като печалбите и драстично се свиват, допълва информационната агенция.

Кредиторът предвижда да замрази и наемането на външни сътрудници, казва главният изпълнителен директор Ноел Куин в меморандум, изпратен до 235-те хил. служители на банката по целия свят, с който Ройтерс разполага.

„Не можехме да спрем загубата на работни места за неопределено време – въпросът беше не дали, а кога“, казва Куин. Той допълва, че мярката, обявена за първи път през февруари, е „още по-необходима днес“.

Говорител на HSBC потвърди съдържанието на бележката.

През март HSBC отложи съкращаването на работните места, част от по-широкото преструктуриране с цел намаляване на разходи в размер на 4,5 млрд. долара, като заяви, че извънредните обстоятелства означават, че би било погрешно да се уволняват служители.

Куин казва обаче, че сега трябва да възобнови програмата, тъй като печалбите падат и икономическите прогнози показват, че финансовата институция се изправя пред предизвикателства. Той е поискал освен това висшият мениджмънт да потърси начини за допълнително намаляване на разходите през втората половина на тази година.

Още по темата

По-голямата част от съкращенията на работни места ще е в бек офиса на звеното за глобално банкиране и пазари. То обхваща инвестиционното банкиране и трейдинга, посочва един от висшите ръководители в банката, запознат с плановете. Съкращенията ще засегнат и висшите банкери във Великобритания, които работят в централния офис на HSBC, както и помощния персонал в нейните бизнеси по целия свят.

Съгласно първоначалния план HSBC ще обедини частния си банков бизнес и бизнеса с богатство, ще възстанови бизнеса си с европейски акции и ще намали своята търговска мрежа в САЩ.

Възобновяването на съкращенията на работните места е малко вероятно да повлияе на срока или размера на дивидентите, които HSBC може да изплати в бъдеще, допълва ръководството на банката. Това решение вероятно ще се основава повече на икономическите перспективи за следващата година и след одобрение от страна на регулаторите.

Ходът на HSBC е предсказание за по-големи съкращения в сектора, тъй като банките се сблъскват с тежка оперативна среда, казват анализатори. „Въпрос на време е да бъдат обявени съществени планове за съкращаване на разходите“, казва Джон Кронин от базирания в Дъблин брокер Goodbody.

Акциите в HSBC паднаха с 27% от началото на март. Тогава пандемията принуди кредитора да задели 3 млрд. долара за провизии на проблемни кредити през първото тримесечие. Акциите на банката поскъпват с 1% в Лондон след обявяването на новината.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Начало съкращения HSBC

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване на споровете в Средиземноморието