IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обвини двама американци в подпомагане на бягството на Карлос Гон

Майкъл и Питър Тейлър са били екстрадирани в островната страна, като ги заплашва затвор до три години след обвинение на токийската прокуратура

11:07 | 22.03.21 г.
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Bloomberg L.P.

Американецът Майкъл Тейлър и синът му Питър са заплашени от затвор до три години, след като японски прокурори ги обвиниха в незаконно подпомагане на бившия председател на автомобилния концерн Nissan Motor Co. Карлос Гон да избяга от Япония преди малко повече от година, съобщава Ройтерс.

Екстрадирани от американските власти този месец, ветеранът от специалните части на американската армия и синът му са задържани в същия затвор в японската столица, където беше държан и Гон. 

В изявление прокуратурата на Токио посочва, че мъжете съзнателно са помогнали на бившия ръководител на Nissan да избегне наказанието, което му беше наложено, и да избяга в Ливан, скривайки се в ръчен багаж на борда на частен самолет, който излетя от западното японско летище Кансай през декември 2019 г.

Прокурорите не споменават кога се очаква да започне процесът. Степента на осъждаемост в Япония е 99%.

Към момента Гон продължава да пребивава в Ливан, където е израснал, тъй като страната няма договор за екстрадиция с Япония.

Японското законодателство не позволява на адвокатите на заподозрените да присъстват по време на разпит от страна на прокурорите. Веднъж повдигнати обвинения, на обвиняемите често се отказва пускане под гаранция от съдилищата преди процеса.

Адвокатите на Тейлър са се опитали неуспешно да предотвратят екстрадицията на своите клиенти в Япония, като твърдят, че те не могат да бъдат преследвани за това, че са помогнали на някого да не се яви в съда, след като е бил пуснат под гаранция.

Те посочват, че клиентите им са изправени пред перспективата от безмилостен разпит и изтезания.

Държавният департамент на САЩ отхвърли опасенията за изтезания, посочвайки, че това е малко вероятно, като през февруари Върховният съд на САЩ подготви почвата за екстрадицията на бащата и сина.

Японските прокурори заявиха, че 60-годишният Майкъл Тейлър е обвивен в подкрепа на Гон да скрие 9,3 млрд. йени (85 млн. долара) приходи.

С бягството си Гон се спаси от съдебен процес по обвинения за финансови злоупотреби и облагодетелстване за сметка на работодателя.

Гон отрича да е извършил подобни нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още