IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската алтернатива на биткойна

Банков консорциум разработва собствена криптовалута J-Coin, твърди Financial Times

11:13 | 04.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през април тази година биткойнът бе приет за официално платежно средство в страната, сега японски банки с подкрепата на Японската централна банка имат нов план – собствена криптовалута. Консорциум от японски банки начело с Mizuho Financial Group работи по създаването на японска криптовалута J-Coin, пише Financial Times.

Въпреки растящия прием на онлайн валутата биткойн все още по-голямата част от японските граждани и в дигиталната епоха плащат с пари в брой. Според Financial Times около 70 на сто от сделките в страната се осъществяват в брой. Това е бреме преди всичко за самите трезори, тъй като транспортът и охраната на йените причинява сериозни разходи.

Сега консорциум от японските банки развива нова технология, която позволява на японските граждани да правят покупки чрез своя смартфон със собствена цифрова валута безплатно. Кредитните карти също не са много разпространени в Япония заради цената на използването им.

Сега обаче собствената криптовалута, която ще замени парите в съотношение 1:1, ще трябва да бъде от помощ и за клиентите, и за бизнеса. Освен постигането на опростени трансакции банките искат с нея да изтикат от пазара конкурентите AliPay, китайската онлайн платежна система на Alibaba Group, и Apple Pay, конкуренцията от страна на Apple.

Очаква се също така J-Coin да стимулира японската икономика. Банките, които понастоящем си сътрудничат в развитието на японската криптовалута, смятат, че чрез трансакции в сивия сектор японската държава губи данъчни приходи за милиарди йени. Общо 10 млрд. йени (90 млн. долара) се очаква да бъдат върнати обратно в държавната хазна благодарение на новата дигитална валута. 

Очаква се новата валута да бъде пусната на пазара за Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 6 години
Така става, замяна 1:1 спрямо реална валута.А не биткойн измамата.. някой си решил да си печата пари и да печели от нищото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
snupi
преди 6 години
Кеша-бреме! Каишката се затяга, добре дошли в бъдещето. Следва изтъването на милион и милиард причини за ползата от дигиталната икономика. На антихрист такива новини ще му харесат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 6 години
Еб***н коин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още