IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената възвърна статута си на валута убежище

В същото време волатилността на валутната двойка евро-долар се повиши до най-високата си стойност за повече от година

18:31 | 28.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Йената си възвърна статута на валута убежище в петък, достигайки най-високата си стойност спрямо долара от един месец насам, тъй като нарастващите опасения от разпространението на коронавируса доведоха глобалните финансови пазари до сривове, информира Ройтерс.

Йената поскъпна с 0,7% до най-високото си ниво за последния месец от 108,85 за долар в петък. Зелената валута отчита понижение от 2,4% на седмична база спрямо йената. Това е най-големият спад в стойността на долара спрямо японската валута за последните повече от три години.

Австралийският долар поевтиня с 0,7%, достигайки най-ниското си ниво спрямо долара за последните 11 години. Спрямо йената понижението на австралийската валута е двойно по-голямо.

Новозеландският долар поевтиня с 1% спрямо долара и 1,7% спрямо йената.

"Не намираме причина за стабилизация", казва анализаторът от West FX Шон Калоу.

„На всеки половин час четем заглавие за затваряне на завод или заразен в страна, в която досега не са били регистрирани случаи на коронавирус“, добави той.

„Сегашната степен на несигурност ни кара да се замислим докъде могат да спаднат стойностите на австралийския и новозеландския долар“, заяви ръководителят на ANZ Даниел Бийн .

Въпреки че все още не е известно много за вируса, мерките за неговото овладяване предизвикаха прекъсвания на веригите за доставка и създадоха сериозни притеснения за световната икономика и финансовите пазари.

Най-забележимата промяна през тази седмица беше отслабването на долара.

Сега инвеститорите очакват три понижения на основния лихвен процент от страна на ръководството на Фед до средата на годината, започвайки през март. Само преди седмица трейдърите оценяваха на 9% шанса Фед изобщо да намали лихвите си през годината.

Това доведе до рязко повишение в стойността на еврото, което към 12:45 ч. българско време се разменяше за 1,103 долара. Така показателят за едномесечната волатилност на валутната двойка евро-долар се повиши в петък до най-високата си стойност за повече от година или 6,6%,.

„Докато данните за вируса не покажат друго, стратегиите за търговия вероятно все още ще бъдат насочени към безопасността“, коментира стратегът на Deutsche Bank Алън Рускин. "Купете злато или къси позиции на петрол", препоръчва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още