Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Икономисти очакват ЕЦБ да увеличи покупките на дълг през следващите месеци

Експертите прогнозират това да стане до септември, като размерът на увеличеното на покупките ще зависи от броя на правителствата, готови да харчат повече

Икономисти очакват ЕЦБ да увеличи покупките на дълг през следващите месеци

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи извънредното изкупуване на облигации през следващите месеци, за да засили подкрепата за икономика на Европейския съюз (ЕС), която гуверньорът Кристин Лагард очаква да се свие с до 15% през тази година, показва оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg. 

Още по темата

Един от всеки четирима респонденти очаква, че ЕЦБ може да увеличи размера на програмата си за изкупуване на дълг по време на пандемията още в четвъртък, когато Управителният съвет провежда насрочено заседание за политиката. Повечето от икономистите прогнозират това да се случи до септември.

Времето, както и размерът на увеличението, вероятно ще бъдат повлияни от броя на правителства, които са готови да изразходват допълнителни средства. Европейските лидери подписаха план в размер на 540 млрд. евро за справяне с резкия икономически спад заради коронавируса, като не успяха да се споразумеят за по-дългосрочна програма за възстановяване. 

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че планът за извънредни мерки за 750 млрд. евро ще бъде увеличен с още 500 млрд. евро, като за тази година общите покупки за всички програми ще надхвърлят 1,5 трлн. евро.

Очакванията за повече парични стимули подчертават основната роля, която ЕЦБ играе, като се опитва да овладее най-тежката икономическа криза на континента след Втората световна война. Правителствата в еврозоната бавно и неохотно се съгласяват на съвместни действия, като страните, включително Германия и Нидерландия, се надпреварват да споделят тежестта на дълга с икономически по-слабите южноевропейски държави членки на блока.

Членовете на ЕЦБ от всички краища на региона обещаха да увеличат стимулите, ако това е необходимо. В извънредна среща в сряда те се съгласиха да приемат временно някакъв дълг, оценен като неинвестиционни облигации (junk bonds), като обезпечение, за да се уверят, че кредиторите продължават да имат достъп до щедрите линии на ликвидност на централната банка.

Това решение беше взето преди евентуалното намаляване на кредитния рейтинг на Италия в петък. През последните седмици ЕЦБ „изкриви“ покупките на облигации в полза на третата по големина икономика в еврозоната, тъй като доходността по новия италиански дълг продължава да се увеличава.

Участниците в проучването на Bloomberg не очакват ЕЦБ да понижи лихвите допълнително под нулата. Лихвеният процент по депозитите вече е на рекордно ниско ниво – минус 0,5%, а централните банкери изразиха загриженост, че допълнително намаляване ще затрудни предлагането на кредити.

Икономистите прогнозират, че банките ще заемат около 750 млрд. евро в останалите четири дългосрочни кредитни операции – пари, които трябваше да бъдат използвани за заеми за компаниите и домакинствата.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Фед запази лихвата на 0%, предвижда две повишения до края на 2023 г.