IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Гърция показва признаци на стабилизиране

Жилищата в страната са поевтинели с над 41% от пика през 2008 г.

15:22 | 25.08.16 г.
<p>
	Атина. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Атина. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищните имоти в Гърция забавят спада си през второто тримесечие на годината, съобщава Ройтерс. Данните за развитието на имотния пазар подсказват, че предстои стабилизация.

Цените на жилищата в южната ни съседка падат с 2,7 на сто през второто тримесечие на годишна база, показва статистиката на Bank of Greece. За сравнение, през първото тримесечие на тази година спадът беше в рамките на 4,7%. При новите жилища (строени преди до 5 години) спадът в цената е от 3,3%, спрямо 5,3% през първото тримесечие. При старите жилища цената се свива с 2,3%, докато в началото на годината беше в рамките на 4,4 на сто.

През 2013 година цените на жилищните имоти в Гърция записаха спад от 10,8%. Тенденцията оттогава е за забавяне на спада – до 7,5% през 2014 г. и до 5% през 2015 г., но все още секторът не може да преодолее кризата.

През второто тримесечие на 2016 г. обаче понижаването на цените на жилищата е с най-бавните темпове от началото на 2010 г. насам. Икономистите са оптимистично настроени, че това вече подсказва, че цялата икономика на Гърция е поела към стабилизиране.

Имотният пазар реагира на смекчаването на рецесията и на позитивния тренд на трудовия пазар, коментира Никос Магинас, икономист в National Bank of Greece.

Жилищният пазар в Гърция страда от високите данъци и такси, които правителството налага в опит да покрие бюджетния дефицит, свитото кредитиране и безработицата, която е най-високата в еврозоната – 23,5%, посочва още Ройтерс. В същото време 80% от гърците имат собствено жилище, което е едно от най-високите нива в ЕС.

Пикът на цените на жилищата беше регистриран през 2008 г., но след това страната беше обхваната от тежка икономическа криза и осем години по-късно спадът спрямо пика надхвърля 41%. Намаляването на стойността на жилищата е заплаха и за банковия сектор, отпуснал заеми срещу жилищни ипотеки.

Перспективите пред гръцката икономика обаче се подобриха след подписването на третата спасителна програма за страната през миналото лято. Брутният вътрешен продукт на страната през второто тримесечие се увеличава с 0,3% спрямо първите три месеца на годината. Този ръст е подкрепен основно от туризма, но пък е по-бърз от очакваното.

Според анализите на Европейската комисия през тази година Гърция ще запише спад на икономиката от 0,3%, но през 2017 г. вече ще се завърне към растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още