Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Интернет на нещата – новото Ел Дорадо

Технологиите дават добри възможности за развитие на бизнеса, но трябва да се използват разумно

Интернет на нещата – новото Ел Дорадо

Снимка: Investor.bg

Т. нар. интернет на нещата – онлайн свързаност на устройствата едно с друго, може да представлява големи възможности за бизнеса, но същевременно те трябва да се използват внимателно и разумно.

Около това мнение се обединиха участниците във втория панел на Клуб Инвестор „Технологии за бизнеса“ - Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ на Виваком, Георги Малчев, управляващ съдружник, xplora.bg, както и Димо Димов, съосновател на Солид Фил ООД. 

Като добър пример за Интернет на нещата Гечев даде системите за мониторинг на околната среда. В случая става дума за редица датчици в населени места, които следят различни параметри – запрашеност, радиационен фон, температура, влажност, системи за ранно оповестяване при бедствия и аварии, нива на реки, язовири и т. н.

Димов от своя страна акцентира върху 3D принтирането. По думите  му технологията не е нова, но приложенията ѝ тепърва се разкриват. Основното ѝ приложение остава под формата на прототипни, кратки серии. Според него  по-екзотични приложения, като принтиране на сгради /в Дубай/, са с медиен ефект, но не са адекватни все още от търговска гледна точка. 

Вижте повече в галерията!

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.
По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Начало

Последни новини

Коментари (7)

0
 
3
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
До Misantrope
Колега, в предни постове пишете, че се занимавате с IT. Очевидно сте стигнали върхът. Аз също се занимавам с ИТ и то с IoT. Много сте далеч от истината.
Но за конкурент може само да ме радва.
2
 
4
 
6
scott до: misanthrope
преди 1 година
Няма профилна снимка
смех!
ако щът и да започват да сучат от интернет.
Човешкото тело не е само мозък. Какво ще постигнат по твоя начин? Мутация, ограничаване на възможностите за пълноценно общуване с другите хора, преждевременна смърт от разни болести на сърцето и край на секса по естествен път. Още древните гърци са казали: всичко пре е вредно. Ама убуу, живей си и се развивай с нета на нещата. И не съм казал, че ме уморява - отегчава ме. Нищо не може да постигне в областта на науката.....за жалос. тоталното унижожение вече го изобретиха.
4
 
4
 
5
misanthrope до: scott
преди 1 година
Няма профилна снимка
Що говорите дивотии бе? Така през 70тте баба ми ми обясняваше колко е страшно да гледам телевизия повече от 2 часа на ден. Човешкия мозък е невероятно мощен. Информационния поток, който протича днес през твоя мозък го претоварва, защото не е трениран и ТИ СИ МИСЛИШ че е вреден, защото те уморява. Децата обаче от малки свикват да плуват в това море и за това на 10 вече знаят много повече от предишното поколение когато е било на 30. На 5 год, децата БЕЗ ДА ГИ УЧИШ вече пускат електронните устройства, влизат в интернет, познават 4 цифрени числа ( че така броят точките и парите в игрите) и играят, при това без да могат да четат или да разбират английски. Това е мощен интуитивен начин за развитие на мозъка от ранна детска възраст и какво ще постигне това поколение (поне в областта на науката) ти е бедна фантазията.
По твоята логика трябва да спрем телевизията и тока и да се върнем в пещерата, за да сме в хармония
5
 
4
 
4
scott до: misanthrope
преди 1 година
Няма профилна снимка
интернет бумът може да се случи само веднъж.....
вече се е случили всяко надграждане е за сметка на дефицити другаде. в общуването с природата, в здравословното движение, в хармониата на телото.
Моаже и да си прав. обаче, въпреки потапянето във виртуалната реалнос и разглезването на мозъка ше чустват ена ужасяваща празнота и липса на хармониа. затва си мисла, че ше отскачат в другата крайнос на махалото. ОГРАНИЧАВАНЕ НА НЕТА, РАЗХОДКИ, ПРЕКО ОБЩУВАНЕ. това животно, нетдействието зе да ни се натрапва прекалено и обсебващо. за кретените е идеално, за хората - не.
4
 
5
 
3
misanthrope до: scott
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не мисля Скоте. Младежта расте с тези технологии и мозъчетата разширяват капацитета от малки. Пазара на тези неща в момента експлодира, В следващите 20 год, почти няма да има човек на земята, който да не е "закърмен" с тези неща, а това е огромна потребителска маса. За младите това е като за нас телевизията - просто винаги го е имало и си го търсят и приемат за нормално да се играят игри и т.н. както ние приемаме за нормално да се гледа телевизия. Това поколение започва да работи, става платежоспособно и вече няма да се моли на тате за 150 лева за игра и... $$$$

Още от Начало
Стратегията на Тръмп за сигурността - твърдо виждане за глобално съперничество