Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Инвеститорите преосмислят поведението си и заемат дълги позиции, обяви експерт

Коригираното съотношение цена/печалба на акциите е на доста високо историческо ниво, посочи Красимир Йорданов

Инвеститорите преосмислят поведението си и заемат дълги позиции, обяви експерт

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хедж фонд мениджъри преосмислиха своите къси позиции точно преди да изберат Доналд Тръмп за президент на САЩ и когато видяха, че след избора му пазарите започнаха да растат, смениха поведението си и заеха дълги позиции.

Това коментира финансистът Красимир Йорданов в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му ръстът на борсите си има своето логично обяснение – Тръмп и неговият икономически екип  предвиждат сериозно стимулиране на икономиката и пакет от фискални мерки, насочени към частния сектор.

Още по темата

“Идеята на този план е именно инвестициите на частния сектор да се увеличат, защото именно вложенията в дълготрайни активи много липсваха от 2009 година насам", посочи финансовият експерт.

"Планът на Тръмп, който трябва обаче да мине през Конгреса, предвижда намаляване на данъците и трябва да доведе до реципрочно увеличаване на приходите и това да е неутрално за бюджета. Но това е само един единствен вариант и няма анализ на риска”, каза той.

Йорданов напомни, че исторически такава беше ситуацията при Роналд Рейгън, при която след намаляване на данъците без редуциране на разходите, американският дълг се увеличи и "след това Буш Старши се принуди да увеличи обратно данъците".

“Това се случва при ниско равнище на безработицата и функциониране на икономиката на пълна заетост, което означава, че допълнителни стимули от тук насетне, биха довели до прегряване на икономиката. Пазарът на облигации точно това дисконтира и заради това се сринаха цените на облигациите, увеличиха се доходностите и инфлационните очаквания. Последваха и действията на Фед, които в повечето случаи следват пазарите и не са изпреварващ индикатор", обясни Красимир Йорданов.

Той даде и прогноза какво може да се очаква от пазара.

„От психологическа гладна точка основният фактор е рисковата непоносимост на инвеститорите – те са резервирани и очакват бичият пазар да свърши, не могат да понесат постоянните кризи и нивото на риск. Заради този показател борсата продължава да се качва, и това продължава 7-8 години", каза експертът.

Според него в момента все още няма еуфория на пазара, което означава, че най-вероятно пазарите ще продължат да се качват до момента, в който всички  ще започнат да купуват. Тогава обемите ще се вдигнат главоломно и ще дойде моментът на пазарната корекция, или дори за пазарния срив, който е най-вероятният сценарий.

Йорданов е категоричен, че вдигането на цената на акциите от доста дълго време не означава, че те са надценени, но е на мнение, че този ръст трябва да се обвърже с фундамент.

„Коефицент, който най-много се ползва за оценка, е всъщност циклично коригираното съотношение цена/печалба и отбелязва доста високо равнище спрямо историята си. От 1888 година циклично коригираният коефициент се изчислява по текущата пазарна цена на акциите спрямо усреднената печалба за последните десет години, която не само че е усреднена, но е реална, защото е изчистена от инфлация", уточни Йорданов. 

От 1888 година този показател, тоест откакто има история, е 16,7, а в момента стойността на индикатора е 28 – два пъти и повече стандартни отклонения, което означава че всъщност вероятността пазарът да е надценен е около 90-95%, каза още анализаторът.

Той не смята, че „още от утре пазарът ще започне да пада“, но допуска, че „този коефициент може да падне в някаква степен, защото би трябвало печалбите да се покачат в резултат именно на плана на Тръмп, ако той се приеме в настоящия му вид, и доведе до някакви реални резултати“.

Йорданов обаче очаква знаменателят на това съотношение да се вдигне и цялото съотношение, което сега е на много високо ниво, да падне.

„Какво следва, ако този ефект се изчерпи, трябва ли печалбите да паднат, защото вече осем години има период на растеж на икономиката без рецесия“, риторично попита Йорданов.

Може ли да прегрее икономиката и дали тези високи съотношения са оправдани? Ще има ли скоро ниво на равновесие? Ще видим ли по-ниски нива на доходност през следващите десет години, отколкото предвижда S&P?

Вижте целия коментар във видеото!

гледано: 2913   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Как 3D принтирането на шоколад се включи в иновативните идеи