Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

JPMorgan: Съвременната парична политика намалява ефективността на активите убежища

Стратезите на банката обаче прогнозираха, че корекцията при акциите до голяма степен е приключила

JPMorgan: Съвременната парична политика намалява ефективността на активите убежища

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Активите убежища, традиционно разглеждани като полезни за хеджиране, не се развиват както преди, според JPMorgan Chase & Co.

Политиките за лесни пари всъщност карат инвеститорите да държат пари в брой и да стоят далеч от други традиционни буфери, пишат в бележка от петък екип от стратези, воден от Джон Норманд. Това е така, защото такива политики създават среда с нулева доходност, при която цикличните активи могат да бъдат твърде трудни за хеджиране, коментират те, цитирани от Bloomberg.

Още по темата

Този вид консервативен начин на мислене може да не стане достатъчно популярен, за да повлияе на посоката на рисковите пазари, но би могъл да обезкуражи инвеститорите да разпределят парите си в други класове активи, казаха стратезите.

„Активите убежище изпълняват най-слабото си представяне и следователно най-лошата защита при хеджиране в разпродажбите на акции за последното десетилетие“, каза Норманд.

Индексът S&P 500 намаля с около 8% от 2-и септември насам на фона на опасенията относно оценките, нарастващите случаи на коронавирус и несигурността, произтичаща от изборите в САЩ. Дори обаче при поевтиняване на акциите, предпочитанията за държавните ценни книжа, йената спрямо долара, швейцарския франк спрямо еврото и златото отчитат слаби движения.

Портфолио от хеджиращи активи като йената спрямо всички валути, доларът спрямо валутите на развиващите се пазари и златото спрямо валутите все още си струва да се държи, поясняват от JPMorgan, тъй като тези инструменти отчитат повишения от 60% до 80% от основни спадове на фондовия пазар.

Наблюденията на JPMorgan са оповестени на фона на продължаващия дебат за бъдещето на основния портфейл, разделен между 60% в акции и 40% в облигации за балансиране на риска и очакваната възвръщаемост.

За някои анализатори акциите на компании, които изплащат дивиденти, не трябва да бъдат пренебрегвани. Тъй като глобалната обща доходност на облигациите е под 1%, акциите с устойчиви и нарастващи дивиденти изглеждат сравнително привлекателни, смята главният инвестиционен директор на Citi Private Bank Дейвид Байлин.

От JPMorgan също прогнозираха, че корекцията при акциите до голяма степен е приключила.

„Вероятно ще са необходими още два месеца, за да се разрешат несигурностите около степента икономическото възстановяване и посоката на политиката на САЩ, но октомври и ноември едва ли ще донесат значителни, по-нататъшни спадове на пазара“, каза Норманд.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Бруйет: САЩ биха били различни без шистовия газ