Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

К. Томов: Tech21 ще обсъди бъдещето на автомобилната индустрия в България

На конференцията ще се коментира ще доведе ли трансформацията до промяна на модела на ползване на автомобили, посочи журналистът, автор на предаването "Колела"

К. Томов: Tech21 ще обсъди бъдещето на автомобилната индустрия в България

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Очертава ли се нов модел за производството на чипове при недостига им в автомобилната индустрията. Как търговските отношения ще се отразят в цената ми за крайния купувач. Това е една от най-актуалните теми на конференцията Tech21, която ще покрие целия спектър на автомобилната индустрия в България, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Специално за събитието от Белгия ще долети Марк Бирон, главен изпълнителен директор на Melexis NV. Компанията е голям работодател в автомобилния сектор в България, а от тази година е отворила нова производствена мощност в Горубляне.

Константин Томов съобщи, че на 13 ноември от 19:00 ч. хибридно ще се проведе събитието Tech21: CarTech – в изложбената зала на М CAR, ще има  живо излъчване по Bloomberg TV Bulgaria, Bulgaria ON AIR и на сайтовете www.bloombergtv.bg, www.automedia.bg, investor.bg, www.bgonair.bg и www.dnes.bg.

Разговорът за бъдещето на превозните средства ще започне с Александър Миланов, управител на BMW Group България. „С него ще говорим за трансформацията в автомобилния сектор. Преходът към електрически автомобили и нулеви емисии как ще се отразява на производителите и потребителите на конкретни пазари, както и в България, като се има предвид, че ние сме са по-назад в зеления преход“, коментира Томов.

Той съобщи, че експертите ще дискутират дали трансформацията ще доведе до промяна на модела на ползване на автомобили и дали притежаването на личен автомобил ще остане в миналото. „Напълно е възможно собствената кола да бъде заместена от абонаментното ползване или краткосрочно наемане и споделяне“, прогнозира Томов.

Темата на разговор с Константин Конов, управляващ директор Bosch Engineering Center София, и Динко Русев, инженеринг директор в Bosch Engineering Center Sofia, ще бъде как трансформацията на пазара се отразява на доставчиците и на производителите на компоненти за коли.

„Малко хора знаят, но именно компаниите в калибъра на Bosch създават новите технологии в автомобилостроенето. Финалните производители много често са само потребители, които вземат готови решения и ги сглобяват в продукт“, допълни Константин Томов.

Той напомни, че Bosch София са значителен работодатели в този сегмент в България и имат пряко отношения към БВП и пазара на труда.

Още по темата

Журналистът обясни, че другата голяма тема е промяна към автоматизация. Безпилотното управление ще присъства в разговорите, но няма да заема толкова голямо място в тях, защото все още то се отнася главно за бъдещето. „Повече ще става дума за автоматизацията, която ни дава безопасни системи за управление “несравнимо по-сигурни от тези преди десет години”“, отбеляза Томов.

В конференцията ще се включи и Ангел Димитров, който завежда поделението за зарядни мрежи в ABB. Там акцентът ще падне върху бъдещето и предизвикателства пред производството на инфраструктура.

„За ефектите на трансфoрмацията на дилърската мрежа ще говори Недялко Недялков, защото се очертава нова тенденция от десетилетия насам, където основните приходи на дилърите идват не от продажбата на коли, а от тяхното следсервизно обслужване“, коментира журналистът.

Според Томов в България трябва да говорим за българския пазар като догонващ финансирането на Западна Европа, а после за бъдещето.

Каква е политическата воля и натиск върху автомобилната индустрия да заличи изцяло емисиите до 2040 година? Какви трябва да са инвестициите, кои страни и компании няма да подпишат бъдещо споразумение за нулеви емисии? Какви са мотивите на автомобилните производители преди срещата COP26, конференцията на ООН за климата в Глазгоу, където участват и някои автомобилни концерни?

За повече информация на срещата може да видите в сайта на събитието Tech21: CarTech тук.

Целия разговор може да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването „В развитие“ може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от