Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Как ще повлияе премахването на специалния статус на Хонконг върху бизнеса на САЩ

Към 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от САЩ в Хонконг възлизат на 82,5 милиарда долара

Как ще повлияе премахването на специалния статус на Хонконг върху бизнеса на САЩ

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Новите ограничения за национална сигурност, наложени на Хонконг от Китай, биха могли да доведат до отмяна на „специалния статус“, съгласно американското законодателство, на бившата британска колония. Това би имало големи последици за търговията и инвестициите.

Нов американски закон изисква Държавният департамент да удостоверява поне веднъж годишно, че Хонконг, запазва достатъчно автономия, за да оправдае благоприятните условия за търговия със САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди в четвъртък, че Вашингтон може да реагира "много силно" на новите ограничения от Китай, припомня Ройтерс.

Корпоративни проблеми 

Още по темата

Отмяната на специалния статус би създала проблеми на повече от 1300 американски компании, които извършват бизнес операции в Хонконг. Безвизовият достъп за пътуване до Хонконг може да се отпадне и на негово място да бъдат въведени строгите китайски визови правила, възпрепятстващи бизнес пътуванията и бързото издаване на работни визи.

Към 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от САЩ в Хонконг възлизат на 82,5 милиарда долара, което е увеличение с 1,2 милиарда долара на годишна база, сочат данните на американското Министерство на търговията. Инвестициите на Хонконг в Съединените щати са нараснали 3,5 милиарда долара през 2018 г. до 16,9 милиарда долара.

Автономността на Хонконг, гражданските свободи, върховенството на закона и достъпът до Китай правят бившата британска колония привлекателна за международните компании.

„Многобройни американски компании инвестират в Хонконг поради специалния му статус, географското му местоположение и икономическата система“, се казва в изявлението на Съвета за бизнес САЩ - Китай. „Всяка промяна в това статукво би повредила непоправимо интересите на американския бизнес“, се казва още в изявлението.

Търговия

Търговията със стоки и услуги между Хонконг и САЩ, възлизаща на около 67 милиарда долара годишно, може да бъде изложена на риск, тъй като Хонконг ще загуби преференциалното си по-ниско мито за износа към САЩ. Вносът от Вашингтон в автономния град също се облага с нулево мито.

Хонконг беше източникът на най-големия двустранен търговски излишък на стоки във САЩ през миналата година, или 26,1 милиарда долара, показват данните U.S. Census Bureau.

Според Министерството на търговията и промишлеността в Хонконг, бившата британска колония е бил третият по големина експортен пазар на вино за САЩ, четвъртият по големина за говеждо месо и седмият по големина за всички селскостопански продукти през 2018 г.

Отношенията между САЩ и Китай

Премахването на специалния статус на Хонконг ще бъде възприето от Пекин като намеса в суверенитета  му. Китай заплаши, че ще „предприеме силни мерки за противодействие“.

Есуар Прасад, професор университета Корнел и бивш служител на Международния валутен фонд, заяви, че Хонконг е икономически и политически въпрос за Китай, подобно на санкциите на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co Ltd.

 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Eвропейските борси отчетоха резки спадове заради съмнителните банкови трансакции