IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай – проблем или спасител за развиващия се свят?

Евентуален отскок на китайската икономика може да бъде в огромна услуга на развиващите се пазари

12:44 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай – проблем или спасител за развиващия се свят?

На фона на продължаващите обвинения към Федералния резерв на САЩ за скорошния срив в развиващия се свят експерти посочиха, че спасителният кораб може да е не някой друг, а именно Китай.

"Китай ще бъде истинският двигател на отскока на нововъзникващите пазари. Той ще бъде техният спасител", заяви пред CNBC Пол Крейк, основател на View from the Peak: Macro Strategies.

"Намаляването на програмата за покупка на активи на Фед е повод за загриженост, но е добре премерено... Китайският отскок ще е в огромна услуга на развиващите се пазари както по отношение на възстановяването на износа, така и спрямо нагласите на пазара на активи", добави той.

Развиващите се пазари бяха подложени на масирани разпродажби от началото на годината, което провокира резки спадове на доста валути – аржентинското песо, турската лира, южноафриканския ранд и бразилския реал. Анализаторите насочиха обвиненията си главно към турбулентността, която предизвика свиването на стимулите в САЩ. Подобни, макар и по-малки по размер сривове, бяха отчетени и през миналата година, когато централната банка на САЩ направи първия намек за корекция на паричната си политика.

Тревогите за Китай бяха другата от ключовите причини за разпродажбите. Опасенията около проблематичната сенчестата банкова индустрия на страната и поредицата по-слаби от очакваното данни поставиха под натиск доверието на пазарните участници.

Крейк посочи, че икономическите перспективи пред Китай са от много по-решаващо значение за възстановяването на развиващите се пазари, отколкото паричната политика на Фед. По думите му инвеститорите подценяват способността на китайските лидери да се справят със своите кредитни проблеми.

"Една здрава банкова система и силен ръст на кредитирането ще бъдат положителен сигнал за стоковия пазар и ще отпуснат от напрежението върху много от развиващите се пазари", посочи анализаторът.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се разшири със 7,7% през миналата година – най-ниското ниво от 1999 г. насам. Въпреки че управляващите в Пекин изразиха увереност, много анализатори продължават да очакват неконтролирано забавяне на растежа, подхранено от огромните кредитни проблеми на икономиката.

Въпреки това Робърт Прайър-Вандесфорд от Credit Suisse посочи, че един отскок на китайската икономика може и да не повлияе положително на всички развиващи се пазари.

"Ако Китай нарасне с много по-бързо темпо, това ще бъде от полза за азиатските икономики, които изнасят стоки за Китай, като Индонезия. Въпреки това големите стокови вносители като Индия ще бъдат ключови губещи в тази ситуация".

Вандесфорд добави, че не е ясно дали Китай ще бъде в състояние да се съвземе през тази година. Наскоро Credit Suisse понижи прогнозата си за ръста на БВП през 2014 г. от 7,7% до 7,3% въз основа на слабите данни през първото тримесечие, които ще натежат върху крайния резултат.

По думите на Ричард Джерам, главен икономист в Bank of Singapore, Китай вероятно по-скоро ще бъде част от проблема, отколкото ще допринесе за неговото отстраняване.

"За мен изглежда наивно да се смята, че правителството може да постига какъвто темп на растеж поиска. Видяхме, че ръстът в Китай все повече се ръководи от кредитирането, а намаляващата производителност прави по-трудно обслужването на дълга. Това не е устойчив модел", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още