IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е по-по-най в конфликта САЩ-Китай?

Пекин изглежда като по-умната страна и може би затова Тръмп няма особено желание да прави коментар, пише списание "Шпигел"

19:36 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп засега се отказа от кампанията си срещу търговския партньор Китай - това е резултатът от срещата с китайския му колега Си Дзинпин. Зад решението обаче вероятно се крият тактически съображения, а не по-добро разбиране на ситуацията, пише в свой анализ списание "Шпигел", цитирано от БТА. 

Дали водачът на търговската война се измори? След срещата с китайския си колега Си Дзинпин американският президент Доналд Тръмп се отправи безмълвно към дома противно на обичайната си многословност, макар да имаше повод да празнува предвид постигнатия своеобразен пробив. Двете водещи световни икономики все пак успяха да предотвратят ескалация на опустошителния си търговски спор. 

Засега САЩ се отказват да вдигат митата върху вноса на китайски стоки за 200 милиарда долара от началото на идната година от 10% на 25%, по-точно за период от 90 дни. Китайците също направиха редица отстъпки. 

Пекин се съгласи да купи "значително" количество американски стоки, за да намали излишъка си в търговията със САЩ. Готов е и да даде нов шанс на блокираното по-рано тази година придобиване на производителя на чипове NXP от американския конкурент Qualcomm, ако компаниите все още проявяват интерес към сделката. По данни на американското правителство Китай се е съгласил и да обяви за нелегална субстанция обезболяващото Fentanyl. Злоупотребата с него доведе до избухване на опиоидна криза в САЩ, а то идва основно от Китай. 

Всичко това звучи като класически политически компромис, в който Китай се показва като по-умната страна при това без да се обвързва твърде конкретно. 

Може би това е причината Тръмп, който с такова удоволствие се представя като победител, да няма особено желание да прави коментари? 

Първо пържола, после примирие 

Още преди срещата Тръмп звучеше необичайно несигурен. Споразумение е възможно, "но не знам дали ще искам да го направя", каза той преди вечерята със Си Дзинпин след официалната част на мероприятията от срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. След това обаче изглеждаше, че американският президент се е вслушал в съвета на хората от неговия кабинет, които са отговорни за тази сфера - финансовия министър Стивън Манучин и икономическия съветник Лари Къдлоу, които пледираха за компромис. В продължение на два часа и половина американската и китайската делегации преговаряха над тристепенното меню от салата, пържола и палачинки, докато бе установено примирие. 

Всъщност привържениците на деескалацията разполагаха с аргументи, които трябва да са били очевидни дори за американския президент. Наистина, засега китайската икономика страда от търговския конфликт по-силно от американската. Компаниите и фермерите в САЩ обаче също започват да усещат последиците. Спадащите цени на соята, царевицата, млякото и говеждото месо докараха до крах много фермери в Средния Запад. За затрудненията на автомобилостроителя General Motors, който миналата седмица обяви, че закрива седем завода, допринесоха митата на Тръмп върху стоманата. 

Зад отчитаните напоследък борсови спадове се крие и страхът на борсовите играчи от ескалация на търговската война. Лобистка група на могъщите братя Коук, на които мнозина републиканци дължат финансирането на предизборните си кампании, публикува изследване, според което търговската война на Тръмп през следващата година може да струва на всяко американско домакинство 2400 долара под формата на по-високи цени за потребителите, по-ниски възнаграждения и по-малки приходи от инвестиции. 

Този американски президент не вярва в свободната търговия

Когато обаче икономиката започне да буксува, преизбирането на Тръмп ще бъде застрашено. Едва ли ще му се отдаде да поддържа благоразположението на избирателите си чрез продължаване на данъчните реформи или чрез нова програма за правителствени разходи предвид мнозинството на демократите в новия Конгрес. Споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада, което Тръмп подписа в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина, също няма да влезе в сила без одобрението на демократите. 

Готовността на Тръмп за компромиси спрямо Китай бе мотивирана от тактически съображения, а не от по-добро разбиране на ситуацията. Този американски президент очевидно не вярва в свободната търговия. Той изглежда е вманиачен на тема търговски излишъци. Примирието с Китай е ограничено до период от 90 дни и ако не се стигне до окончателно споразумение, след изтичането му американските мита ще се вдигнат от 10% на 25%. 

Има голяма вероятност до тогава Тръмп да си намери друг противник. Той постави любимата си тема в центъра на вниманието и при разговора с германския канцлер Ангела Меркел на срещата на Г-20. 
"Имаме огромен търговски дисбаланс, но ще поправим това", заяви Тръмп в Буенос Айрес. 

В Европа това би трябвало да се възприеме като заплаха. Все пак, търговският спор с ЕС също е само замразен, а преговорите досега не са дали резултат. Търпението на Тръмп пък изглежда се изчерпва. Мнозина наблюдатели очакват в крайна сметка той наистина да наложи митата върху вноса на автомобили, с които непрекъснато заплашва.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още