Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Компанията майка на Jacobs и Pickwick набра 2,6 млрд. евро от борсата

Пазарната капитализация на JDE Peet's е 15,6 млрд. евро, а в началото на сесията в Амстердам курсът скочи с над 12%

Компанията майка на Jacobs и Pickwick набра 2,6 млрд. евро от борсата

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Специализираната в продажба на кафе и топли напитки нидерландска холдингова компания JDE Peet's бе оценена на 15,6 милиарда евро по време на борсовия си дебют в петък в Амстердам. Както се очакваше, акциите бяха пласирани на цена от 31,50 евро, съобщиха от компанията.

Приходите от емисията акции на производителя на кафе с марки като Jacobs и Douwe Egberts - включително резервните акции, възлизат на 2,6 милиарда евро. В петък сутринта стойността на акцията нарасна с около 12 процента до 35,35 евро, предава Ройтерс.

Емисията е организирана от инвестиционните банки BNP Paribas, Goldman Sachs и JPMorgan. Периодът на записването бе необичайно кратък. Това вероятно се дължи и на факта, че ръководството на JDE Peet не организира рекламна обиколка по света (т. нар. роудшоу) с оглед на коронакризата, а се обърна към инвеститорите във видеоконферентни връзки.

Още по темата

Самата JDE Peet's ще получи около 700 милиона евро чрез IPO-то, останалата част ще бъде поделена от бившия собственик на Jacobs Mondelez и инвеститорите, които са вложили средства в JAB Holding на германското милиардерско семейство Райман. Общо почти 17 процента вече са в ръцете на дребни акционери.

Новите съсобственици включват Quantum Fonds на Джордж Сорос и американския гигант Fidelity Management and Research (FMR), които са спечелени като т. нар. Anchor Investor.

"Интересът на инвеститорите към JDE Peet's потвърждава нашата стратегия и подкрепя нашата роля на водеща световна компания за кафе и чай", заяви изпълнителният директор Кейси Келер. JDE Peet's е втори по големина след Nestle производител на пазара на пакетирано кафе и капсули. С бисвкитите Senseo и капсулите Tassimo, както и с чая Pickwick, компанията генерира годишни приходи от близо 7 млрд. евро.

Според германското икономическо списание Manager Magazin избягващото медиите семейство Райман се счита за най-богатото в Германия с активи от 35 млрд. евро. Химическата група Benckiser, базирана в Лудвигсхафен, е в основата на тяхното богатство. През последните години обаче фамилията се фокусира върху индустрията на потребителските стоки.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Литва ще емитира първата държавна криптовалута в еврозоната