IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът спря строежа на лъскавите сгради на Apple и Google в Лондон

Строителните проекти са замразени в близките няколко седмици, а това значи допълнително отлагане за компаниите от Силициевата долина

21:08 | 27.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

През последното десетилетие Силициевата долина се насочи сериозно към Лондон, отваряйки големи нови офиси в британската столица.

Facebook, Twitter и Amazon придобиват лъскави многоетажни сгради, в които да настанят нарастващия им брой служители. Но два от най-големите проекти – британските централи на Alphabet и Apple, които са в процес на строеж, сега са с неясно бъдеще, пише CNBC.

Коронавирусът спря строителните проекти по целия свят, а централите на компаниите от Силициевата долина не правят изключение. Блокадата във Великобритания не позволява на хората да излизат от домовете си, освен ако не е за храна или спорт. Както много други, и строителните фирми временно спряха работа по строежите и съкратиха служители.

Забавянето при Google

Работата по кампуса на Google в King’s Cross беше сложена „на пауза“ от Lendlease, основнат компания, занимаваща се проекта. Това се случи на 23 март, когато правителството обяви, че налага блокада в страната.

„Строежът на Google на King’s Cross остава на пауза“, коментира говорител на Lendlease пред CNBC. Google е отказала да коментира въпроса пред медията.

Проектирана от престижните Heatherwick Studios и Bjarke Ingels Group сграда трябва да включва 25-метров басейн и огромна спортна зала с гледка към Лондон. На това място трябва да работят 4000 души за Google, когато строежът приключи.

Въпреки това този проект върви с няколко години закъснение спрямо първоначалните намерения.

Компанията от Маунтин Вю в началото се надяваше да влезе в сградата до 2016 г., но серия от забавяния проточиха нанасянето с няколко години.

Източник, който е пожелал да остане анонимен и твърди, че познава проекта, е споделил пред CNBC, че сега целта на Google е сградата да бъде завършена до 2023-2024 г., което означава, че забавянето е с близо десетилетие.

Има още няколко сгради на Google в квартала, които са в различен етап на строеж, а планът на американския интернет гигант е евентуално в този район да работят около 7000 нейни служители.

Лабораторията DeepMind AI на Alphabet също се сблъсква със забавяне на строежа на 11-етажната сграда, тъй като проектът е замразен с цел опазването на сигурността и здравето на всички, ангажирани с този проект. DeepMind трябваше да се премести в сградата тази година, но не е ясно дали това ще се случи. Идеята е там да има библиотека, голяма амфитеатрална зала за събития и покривна градина.

Проектът на Apple

По подобен начин строителните дейности по проекта на Apple Battersea в Лондон бяха спрени, когато беше наложена блокадата.

Производителят на iPhone трябва да прехвърли 1400 служители от другите си офиси в Лондон в новото пространство, което ще обхваща шест етажа от бивша въглищна електроцентрала (тази, която е на обложката на албума на Pink Floyd “Animals”).

“Взехме решение, че с оглед на препоръките и насоките на правителството, мястото трябва да остане затворено за следващите няколко седмици“, коментира на 31 март Саймън Мърфи, ръководител на Battersea Power Station Development Company.

„През този период единствените хора, които ще работят на място, ще са тези от екипа ни по сигурността и занимаващите се със скелетата, които ще се грижат за ключовата поддръжка“, коментира още той.

Първоначално Apple се е надявала офисът да стане готов през 2021 г., но този срок може да бъде изместен.

Производителят на iPhone е отказал да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още