Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Кристофор Павлов: На жилищния пазар в София има значителен дял надценени имоти

Според главния икономист на УниКредит има риск от корекция на цените на имотите, който обаче е по-малък в сравнение с 2008 г.

Кристофор Павлов: На жилищния пазар в София има значителен дял надценени имоти

Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На пазара в София има значителен дял надценени жилища и съществува известен риск от корекция на цените на недвижимите имоти, който обаче е по-малък в сравнение с 2008 г. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит, по време на конференцията BalREc, организирана от Градът медиа груп.
 
На почти половината от 95-те наблюдавани локации от УниКредит, цените на жилищните имоти са с около или повече от 30% над стойностите, които се определят от преобладаващото ниво на доходите в София. Той обаче уточни, че тези нива са далеч от третото тримесечие на 2008 г., когато на 88 от наблюдаваните 97 локации от банката цените са били с 30% над преобладаващото ниво на доходите в София.
Още по темата
 
Според Павлов причините за нарастването на цените на имотите през последните четири-пет години са различни в сравнение с предходния цикъл. Основният фактор днес са ниските лихви, които карат собствениците на депозити в банките да ги трансформират в инвестиции в имоти, привлечени от надеждата, че силният темп на нарастване на цените на жилищата ще продължи и в бъдеще.
 
При предишния цикъл основният фактор е бил бумът на кредитирането, като през петте години преди кризата през 2008 г. обемът на отпуснатите кредити се е равнявал на 2,7% от БВП. През последните четири години той достига едва 0,7% от БВП, посочи Павлов.
 
Според него друг важен фактор за повишаването на цените е недостатъчното предлагане на нови жилища. През последните години произведените жилища на година са между 8000 и 9000, докато според преобладаващите оценки, за да може българската икономика да поддържа нивото на съществуващия жилищен фонд, са необходими 13 хил. жилища на година. За последен път това ниво е достигнало през 2009 г., сочат данните на УниКредит.
 
Според Павлов регулаторите днес са в по-силна позиция да предотвратят нов балон на имотния пазар, тъй като разполагат с повече инструменти за това, както и повече знания и опит как да ги използват.
 
Забавяне на българската икономика през 2020 г.
 
Според основния сценарий на УниКредит растежът на българската икономика през 2020 г. ще се забави до 2,7% спрямо предвиждан ръст от 3,5% тази година заради очакваното забавяне на глобалната икономика, включително на икономиката на ключови външнотърговски партньори на България. Очакванията на банката са ръстът на световната икономика да достигне 2,7% догодина спрямо прогнозираните 3,3% тази година, което ще бъде най-бавният темп на растеж от 2009 г. насам и ще бъде под средните темпове на растеж през последните 40 години.
 
Банката очаква краткотрайна рецесия на някои експортно ориентирани сектори на промишлеността, която обаче няма да се пренесе в сектора на услугите, тъй като ръстът на заплатите и затегнатият пазар на труда ще способстват за запазване на високите нива на потребителските разходи.
 
Според Павлов може да се наложи правителството да разхлаби до известна степен фискалната политика, за да се противопостави на негативните ефекти от забавянето на търсенето и при някои категории инвестиции. УниКредит очаква дефицитът догодина да се увеличи до 1,4% спрямо балансиран бюджет през тази година. Павлов предупреди, че ако правителството се откаже да поеме към известно разхлабване на фискалната политика, темпът на растеж на българската икономика може да е по-нисък от заложения в основния сценарий на банката.
 
УниКредит очаква реалният ръст на БВП на България през идните пет години да достигне между 2,7% и 2,8%, като един от факторите за забавянето ще бъде по-малкият ръст на работните места. През последните шест години у нас са били създадени 230 хил. работни места, или малко под 40 хил. на година. С достигане на пълна заетост в края на 2018-2019 г. обаче капацитетът започва да се изчерпва, като очакванията на УниКредит са тази година да бъдат създадени само 53 хил. нови работни места. Според Павлов най-високата стойност по отношение на работните места ще бъде достигната в началото на 2020 г., след което броят им постепенно ще започне да намалява под силния натиск на бързо намаляващото и застаряващо население.
 
Другите основни фактора, които допринасяха за ръста на българската икономика през последните пет години – силното увеличаване на заплатите, инвестициите в строителството и жилищата и инвестициите в инфраструктурата, ще се запазят и през идните пет години, прогнозира Павлов.
 
Ръстът на заплатите в България вече изпреварва темпа на нарастване на производителността на труда, което е обща тенденция в Централна и Източна Европа, посочи Павлов. Той обаче предупреди, че тази тенденция не може да продължава до безкрайност, защото печалбите на компаниите ще започнат да спадат и това ще ги накара да ограничат разходите си за труд, което в крайна сметка ще доведе до охлаждане на икономиката. Павлов не се ангажира да прогнозира кога ще се случи това, като посочи само, че предстоят поне още няколко години, в които ръстът на заплатите ще продължи да изпреварва ръста на производителността на труда.
 
Инвестициите в строителство и жилища достигат малко под 3% от БВП, което е доста под върховото равнище при предишния цикъл. Павлов очаква обаче още тази година инвестициите в жилища и строителство тази година да достигнат около 4% или малко повече през идните две-ти години на фона на значителния обем новозапочнато строителство през 2017 и 2018 г.
 
Инвестициите в инфраструктурата ще имат нарастващо значение за ръста на българската икономика през следващите години заради края на програмния период 2014-2020 г. и очакваното ударно усвояване на евросредства, прогнозира Павлов. 
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
1
 
8
OPASEN до: kron
преди 1 година
Няма профилна снимка
kron,в твоя случай ти явно си купил 2008-2009 г., когато цените бяха с 200-300 евро на квадрат повече, а кредитът ти е бил на 6-7 % лихва, т.е. 8-9 % ГПР. Това е друга сметка, за съжаление :-(Има и нещо друго - при кредит човек трябва да е финансово отговорен, т.е. спестените 450-292=158 лева на месец трябва да се връщат предсрочно в кредита, а не да се харчат, както обикновено става когато мъжът отиде с жената в Mall-а :-(( Така за година спестяваш 158*12=1'896 лева ( почти 1'000 евро!! ) и погасяваш предсрочно част от кредита, което определено подобрява сметките, защото лихвите по кредита ще намалеят!!И накрая - в тези 50'000 евро аз съм включил всички разходи по придобиването на имота, т.е. цена ( 45'000 евро ) + 3% брокер ( 1'350 евро ) + данъци и ипотека ( 2'000 евро ), което прави 48'350 евро, а аз го закръглих на 50'000 евро. Честно казано и 60'000 евро да бях сложил в примера, то това пак ще прави 60'000 * 0,035 = 2'100 евро, т.е. 4'110 лева, което прави 343 лева на месец! Разликата ще е 450-343=107 лева на месец! За годината това прави приятната спестена сума от 107*12=1'284 лева и то при такава надута цена на придобиване !!!Колкото до данъците - 100 лева на година не мисля, че е сума, която ще обърне каруцата, таксите и режийните се плащат дори и да живееш под наем ( трябва да се сравняват разликите в разходите при двата варианта! ), а колкото до ремонтите - може да изскочи някой и друг малък ремонт, но на готов апартамент ремонт не се прави преди да минат 9-10 години!Колкото до децата и другото жилище - какво ти пречи да вземеш втори имот, който да е по-голям и да печелиш от първия? В момента има много хора, включително и аз, които печелят по 5-6 % доходност от инвестициите си, а това е повече от ГПР по кредита ;-))Това са сметките, математически всичко е точно ( аз не разсъждавам хипотетично! ), но е много важно това, което казах по-горе - ТРЯБВА ДА СИ ФИНАНСОВО ОТГОВОРЕН, а не да ти останат пари и те да отидат за парцалки в Mall-а....
1
 
4
 
7
kron до: OPASEN
преди 1 година
Няма профилна снимка
Очевидно не си прочел какво съм написал. И за да не си помислиш, и аз разсъждавах хипотетично като тебе и сега съм на тоя хал:) Нека ти го обясня така:Приемаме, че не си на 60+ и това ти е първо жилище, в което ще живееш, а няма да го даваш под наем. Върху цената слагаш няколко хиляди евро за комисион на брокера, още няколко за данъци и вписване на ипотека. После калкулираш данъците през годините, такси поддръжка, режийни и разни ремонти. Приемаме, че не предплащаш по кредита (понеже казахме, че не е със собствени средства покупката) и вноската в първите години е почти само лихви. Ражда ти се дете и жилището ти отеснява и решаваш да си купиш друго, но трябва да продадеш това, за да стъпиш с капарото. Хайде сега сложи още няколко хиляди за комисионни по продажбата плюс още малко за отписване на ипотеката. И както споменахме, досега си плащал само лихви и реално кредитът си е почти на същото ниво, така че какъвто и ръст да си реализирал в продажната цена, трябва да си приспаднеш лихвите. Тук трябва да отбележим, че и лихвата е възможно да се покачи след няколко години.Направи сметката така и да видим колко изгодна ще ти се види операцията.Всичко това, разбира се е, ако не смяташ да останеш бездетен и да си живееш завинаги в малкото жилище:D В моя случай доходите се покачиха в пъти, откакто съм го купил, и мога да си позволя да си купя следващо, без да продавам, но балансът по жилището все така си е червен.
4
 
2
 
6
OPASEN до: kron
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако имаш собствени средства е повече от задължително да си го купиш, а не да плащаш наем!!Аз говорех за покупка с кредит - в момента лихвите са изключително ниски и ГПР по кредита може да бъде около 3,5%.Пример:Ако си купиш гарсониера ( примерът е за домакинство от 1-2 човека ) за около 50'000 евро ( за тази цена ще е добре обзаведен и няма да се налага да го ремонтираш ), то на година имаш разходи по кредита 50'000 * 0,035 = 1'750 евро, т.е. 3'500 лева, което прави 292 лева на месец!А колко в момента е наем на гарсониера? ;-))Не мисля, че е под 450 лева :-))PS:Предполагам, че в твоите сметки за разход взимаш цялата вноска по кредита!?Ако е така, то грешиш и за това не ти излизат сметките, защото разходът ти за кредита е само частта на лихвата ;-))
1
 
12
 
5
kron до: OPASEN
преди 1 година
Няма профилна снимка
"...много по-добре да си купите имота, а не да му плащате наем"Ако говориш за покупка със спестени средства, бих могъл да се съглася, но ако е със заем, си доста далеч от истината. Аз съм във втората ситуация и сметките ми до момента показват брутална набутвация с покупката спрямо хипотетично оставане под наем. Лихви, обзавеждане, ремонти, мобилност на труда, цена за смяна на жилището, (ако настоящото ти отеснее), и прочее фактори, които трябва да сложиш в сметката.
5
 
2
 
4
OPASEN до: nkavrakov1982
преди 1 година
Няма профилна снимка
Балон има при положение, че сделките се случват на балонни цени, а в случая става въпрос за имоти, които се предлагат на 30% по-високи цени, но не се продават, а висят с месеци или години по сайтовете за продажба!!Понеже следя тези сайтове ще Ви кажа, че първоначално всеки се лакоми за голямата печалба, но от статистиките се вижда как през 2-3 месеца цената се коригира надолу, за да може все пак някой да го купи ;-))Джокер:Следете ударното увеличаване на МРЗ и инфлацията и ще разберете накъде вървят нещата!!

Още от Начало
Фед запази лихвата на 0%, предвижда две повишения до края на 2023 г.