Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Къде чуждестранните собственици на имоти не са желани?

За да повишат достъпността на имотите за местните жители някои страни въвеждат данъци и други бариери за ограничаване на покупките от чужденци

Къде чуждестранните собственици на имоти не са желани?

Изглед от Банкок. Снимка: Архив Ройтерс

Ако мечтаете за жилище в Нова Зеландия, по-добре е да сте новозеландец. Това лято страната въведе нови правила за ограничаване на чуждестранната собственост с надеждата да направи домовете по-достъпни за местните жители.

По-късно тази година хора, които не са жители на страната (с изключение на австралийците и сингапурците), ще бъдат ограничени при закупуването на новопостроени жилища. Те могат да купуват до 60% от апартаментите в новите жилищни сгради.

Нова Зеландия далеч не е единствената страна, която се бори с криза на достъпността на жилищата и с мръсните пари, влагани в портфолио от международни имоти. От повишаване на данъците до зониране и забрана на достъпа до кредити – страни на всеки континент в света използват различни креативни бариери, за да ограничават чуждестранните купувачи.

Wall Street Journal прави преглед на някои от последните ограничителни мерки пред закупуването на имоти от чужденци по света.

Хонконг

Средна цена на луксозните имоти – 41 600-50 840 долара за квадратен метър

Облагането с данъци не помогна особено за охлаждането на пазара на луксозни имоти в града. През 2012 г. бяха въведени редица мерки за ограничаване на чуждестранните купувачи. Гербовият налог беше повишен до 15% и впоследствие беше разширен, като включи всички купувачи на второ жилище. През същата година някои нови строежи бяха обозначени като зони, в които нови домове могат да бъдат продавани само на постоянни жители на Хонконг.

Въпреки това градът беше определен като най-недостъпния в света от американската консултантска компания Demographia за осма поредна година през януари. В последните десет години цените на луксозните имоти са нараснали със 160%, показва изследване на Savills.

Швейцария

Средна цена на луксозните имоти в Цюрих – 19 353 – 23 660 долара на квадратен метър

Още по темата
Страната има закони срещу чуждестранната собственост на имоти от близо 60 години. Купувачи от чужбина трябва да получат разрешение от местните власти и броят е ограничен до 1500 на година. Но има редица вратички, последната от които е правилото, че граждани на страни членки на ЕС с постоянно жилище в Швейцария са изключение. Някои области се отказаха от правилото за чуждестранната собственост, за да стимулират имотния пазар.

Например миналата година Сейнт Мориц реши временно да позволи на инвеститори да купуват второ жилище с максимална разгъната застроена площ от 250 кв. м, казва Томас Фиго, управляващ директор на Engel & Völkers в Швейцария. В резултат на това ограниченията на правителството не са оказали въздействие върху луксозния пазар в страната, допълва той.

Мексико

Технически чужденците не могат да купуват имот в рамките на 50 км от крайбрежието и 100 км от американската граница. Но те могат да сключат договор с мексиканска банка, която да отговаря правно за имота им от тяхно име. Регулациите не успяха да намалят цените на мексиканските имоти. Според Глобалния индекс за цените на жилищата на Knight Frank за първото тримесечие на 2018 г. продажните цени са се повишили с 8,7% спрямо същия период на миналата година, което превръща Мексико в осмия най-бързо растящ имотен пазар в света.

Тайланд

Средна цена на луксозните имоти в Банкок – 9633 – 11 775 долара за квадратен метър

Чуждестранни купувачи могат да се сдобия с апартаменти и мезонети без никакви проблеми. Но те могат да купуват само къщи с 30-годишен срок на изплащане. „Къщата върви със земята и кралството винаги защитава интересите на своите граждани“, казва Марсиано Бирджмохун, заместник-директор на Knight Frank. „Те не искат чужденци да притежават правата върху земята“, допълва той.

Интересите на тайландските граждани са защитени и в многофамилните жилищни сгради, където не повече от 49% от апартаментите могат да са собственост на чужденци. Това предоставя на тайландските граждани крайния контрол върху управлението на сградата им.

Пазарът на чужденци в Бонкок в момента е доминиран от хонконгски и китайски купувачи, които се сдобиват с инвестиционни имоти – цената на двустаен апартамент в луксозен квартал започва от 300 хил. долара. На централната улица в града Wireless Road, в централния бизнес квартал, купувачите ще се нуждаят от бюджет от два милиона долара за сходен имот. В крайбрежните курорти хонконгските купувачи също са основни чуждестранни играчи, казва Бирджмохун.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Колкото и да са хубави подобни мерки(Мексико, Нова Зеландия), не могат да се приемат в този си вид, защото сме част от ЕС, което забранява ограничаване на собственост, само на база на национална принадлежност.
Могат да се въвеждат някакви данъчни тежести, но те ще важат и за наши и ваши, защото не могат да са целенасочено прилагани само за чужди.

Още от Начало
Категоричната победа на Имамоглу окрили турската лира