IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон - градът на празните жилища с неизвестни собственици

Феноменът на празните жилищни сгради в британската столица вече си има име - buy-to-leave

10:37 | 09.04.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Лондон - градът на празните жилища с неизвестни собственици

Опитът на Питър Рийс да сформира асоциация на собствениците в сградата в Лондон, в която се нанесъл през миналата година, бил неуспешен. Причината – на практика нямал никакви съседи, пише Bloomberg.

Много от собствениците на жилища в сградата изобщо не могат да бъдат открити, други не желаят да осъществяват контакт със съседите си, а трети са просто неизвестни.

Феноменът на празните жилищни сгради в Лондон вече си има име - buy-to-leave (собствениците купуват жилище с цел инвестиция, но нито живеят в него, нито го отдават под наем). Много от инвеститорите дори не са си направили труда да си получат ключовете за жилището.

На фона на недостига на жилища в британската столица и все по-високите цени на имотите заради свитото предлагане въпросът с празните луксозни апартаменти повдигна един от основните предизборни дебати.

Над 460 хил. са празните апартаменти в страната, като по-голямата част от тях са именно в Лондон. Теса Джоуел, бивш депутат от лейбъристката партия и фаворит за заместник на лондонския кмет Борис Джонсън, предлага да се въведат глоби за собствениците на необитаеми жилища. Това е един от принципните моменти от нейната кампания преди местните избори през 2016 г.

Около 44% от всички купувачи на жилища в централните райони на Лондон през четвъртото тримесечие са чужденци, сочат данни на консултантската компания Strutt & Parker LLP. За периода са продадени почти 700 жилища, което обаче е с над 30 на сто по-малко спрямо същия период на предходната година.

Строителните компании пренасочиха дейността си, за да задоволят далеч по-доходоносното търсене на луксозни имоти от чужденци. За Гринуич например са издадени разрешителни за строеж на над 13 хил. жилища, а из целия град в процес на строителство са 192 сгради с поне 20 етажа с жилищно предназначение.

Всички тези нови жилища обаче са на практика недостъпни за обикновения лондончанин. Това принуди правителството на Великобритания да заговори за данък върху печалбата от продажбата на жилища, собственост на чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
това го има в немско говорящите държави и за да се избегне тоя филм се правят договори от по 3 годинки и след това се подновяват ;)) А иначе тея с милиардите с жилищата в Лондон не са работили за тея пари не се стягай, пране на пари, шашми, далавери, политически рушвети, шейхове, диктатори - та тея ги интересува ако случайно "закъсат" някой ден да го шитнат на съседния бараба за няколко милиона за да "свържат" двата края :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Не е точно така - не съм сигурен, но в някои страни май има закони, които забраняват на наемодателя да гони наемателя ако последният си плаща редовно. Та ако се "обзаведеш" с редовен наемател после може да се видиш в чудо да се освободиш от него. Или нещо такова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
брачед там собствениците на жилища не са като нас във форума ..., те са пръснали някви си милиони за жилище и не го ползва ако знаеш колко го е еня за някви 3/4К паунда на месец ..... а ние за тва в България бъхтаме с години. Там е друга дименсия зарежи ги :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Rumen_
преди 9 години
А защо ли не се отдават под наем? Едва ли собствениците им не биха се зарадвали на допълнителни приходи. Но вероятно бюрократичните спънки при отдаване под наем са твърде голяма пречка и за това хората не го прават. Да се замислят Англичаните над този въпрос и да облекчат процедурите и изискванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
аз не мога да разбера кво толкоз има в тоя град, та милиардерите си купуват жилища? И без тва праат бизнес там за ден два с тея банки стаат и си заминават. Хотели нема ли за тея, ама всъщност кво ми дреме я глей тука преди 2-3 дена какa ти Миглена беше писала, че цените на жилищата в София "разтат ли разтат и се умножават". Явно тея от Лондон богаташите са минали на Софииски Имоти, че Лондонските са много дебелокожи вече :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
I
преди 9 години
Хората се страхуват, че хартиеното им богатство от пари не обезпечени с нищо и печатащи се неограничено, може да изчезне в миг от хиперинфлация и за това инвестират в нещо, което поне може да се види и пипне и цената му расте с тази на инфлацията, при това може да се дава под наем...и може да се запази за поне 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Проблемът е, че дори не ги дават под наем, съответно отдаваните под наем жилища не достигат, което раздува наемите. Тези които искат да живеят и работят там, не могат да си намерят жилище щото всичко се купува с инвестиционна цел сигурно още на зелено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Rumen_
преди 9 години
Всъсщност какъв е пролемът да стоят празни, стига да си плащат данъците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
А кога ще видим статия, София, градът на празните жилища с неизвестни собственици, или е неудобно малко??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Утроете им данъците на празните жилища и ще се оправи работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още