IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Вътева: Основният актив на България са високообразованите млади хора

Трябва да заложим на традиционните ни силни страни – селското стопанство, строителството, туризмът, посочва пред Investor.bg управителят на ТMF Bulgaria

15:05 | 04.04.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Маргарита Вътева е с повече от 20-годишен опит в областта на аутсорсинга и професионалните услуги. От 15 години е управител на ТMF Bulgaria. Компанията е специалист в областта на счетоводните и данъчни услуги, като за него в момента работят повече от 130 специалисти.

Вътева е завършила Университета за национално и световно стопанство, има и международна професионална квалификация по счетоводство и финанси от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители.

Как оценявате икономическото развитие на страната ни през изминалата 2014 г.?

Това беше година на изчакване от страна на бизнеса относно посоката, в която ще се развие страната в политически аспект. Това оказа влияние върху развитието на бизнеса, което беше маркирано със забавени темпове и предпазливост.

В допълнение, слабото възстановяване на Европа и конфликтите в Украйна и Близкия изток допринесоха за забавения темп на износ и чужди инвестиции. Установяването на политическа стабилност доведе до известно оживление през втората половина на годината като все повече бизнеси правят по-смели стратегически планове за развитие. Това, съчетано с отчетения положителен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2014 г., който е по-висок от средния за еврозоната, може да бъде база и за евентуално повишаване на интереса на чуждестранни инвеститорите към България.

Какви са основните рискове пред българската икономика?

Основен фактор, който би определил посоката на развитие на икономиката е решителността от страна на правителството за смели и болезнени реформи. Това е ключово за подобряване на бизнес климата чрез повишена ефективност на съдебната власт, рязко подобряване на публичните услуги предоставяни от държавната администрация и „генерирането“ на млади хора с подходящо образование и квалификация в търсени области като информационни технологии и финанси. Влошената демография води до изкривяване на пазара на човешки ресурси – от една страна страната отчита висока безработица, а от друга се забелязват признаци на недостиг от квалифицирани специалисти с подходяща нагласа и желание за развитие.

Къде стои България на фона на представянето на останалите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)?

Бих отличила две тенденции. От една страна България се превърна в център за развитие на компании от сектора на информационните технологии и бизнеса с предоставяне на професионални услуги, в който е и нашата компания. Страната ни се възприема като добро място за правене на бизнеса от много големи компании, които от години развиват бизнеса си тук и възприемат България като център за експанзията си в ЦИЕ.

От друга страна България губи конкурентно предимство пред много от държавите от ЦИЕ с оглед на ефективността на съдебната система, което е основен фактор за създаване на предвидима бизнес среда.

В какво можем да кажем, че България има конкурентно предимство спрямо останалите страни в региона?

България трябва да заложи и да развие традиционните си силни страни. Основен актив е наличието на високообразовани и динамични млади хора, които искат да намерят своите предизвикателства в страната. Това е основен фактор за развитие на сектори като информационни технологии и професионали услуги. България е известна със своите традиции в областта на селското стопанство, строителството, инженеринга, туризма, които трябва да развие в правилна посока, а именно в компании с по-малък размер, но с фокус върху високо ниво на услугите така че да са конкурентни на международния пазар.

Кои страни от Европа бихме могли да отличим като развиващи се по-успешно от другите? Какви са причините?

Това са държавите със солидна индустриална база и технологично ноу-хау – Германия, Холандия, Скандинавските страни, Полша. Силният им местен пазар както и износ на технологии и оборудване прави развитието им по-малко податливо на местни кризи. В тези държави наблюдаваме и традиционна дисциплина по отношение на публичния дълг и баланс между приходи и разходи, което също е благотворно във времена на по-нисък ръст на БВП.

Какви са очакванията Ви за икономическото развитие на Стария континент в следващите години?

Амбицията на политиците и ръководителите на ЕЦБ е да генерират осезаем икономически растеж чрез увеличаване на ликвидността на пазарите. Това е възможен сценарий, но при положение, че са налични жизнени бизнес проекти с ясна финансова логика. Засега като че ли Европа изостава като потенциал за бъдещ икономически ръст пред динамичните пазари в някои страни от Далечния изток, Северна и Южна Америка. Това преориентира част от инвестиционните планове към тези части на света.

От друга страна Европейският съюз е втората по големина световна икономика след САЩ със силни предимства в наличието на високотехнологични бизнеси, производство на стратегическо оборудване, финансови услуги. Това създава условия за устойчиво развитие макар и не с темповете, на които всички ние се надяваме.

Повече за пресечната точка на бизнеса и образованието може да научите по време на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”, която се организира за втора поредна година като част от мащабното сътрудничество между  световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аз не мога да разбера какво общо има Руската национална банка с нас ? Те да не би да са ни осиновили ? Каквото си правят си е за тях не за нас, ние сами си го правим това нещо, просто такова ни е племето .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
еми аз казвам истината, лъжа ли? Затова ли изгониха тея *** хората от държавата си? 25г. Демокрация още колко време ше тряя да заработи някво си правосъдие и да вкарат в затвора Софиянски и Доган например? Няма грам сигурност, кражби до побъркване, лъжи, далавери посрещат оня Маджо като цар вместо както стъпи на българска територия напрао доживот и нищо. Е кой е бъдещето на България ми Маджо и Маргините ей такива кат тях, Гоцев моцев такива сополи и нещастници младите и образовани хора се изнасят за кво да стоят там ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Не така, не така, птрекален песимизъм!Нека Русия си върне контрола над централната банка, да смени конституцията си, написана 1991 от американците и дай Боже, нещата да тръгнат в правилната посока!Иначе си е трагедия наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 9 години
добре че ти си никой и от твоето мнение не зависи нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Ха-ха-ха, нещо не е както трябва, нито селското стопанство, строителството и туризмът не върви както трябва...Мутрите, Дилърите, Ку...те, Политиците...и всички държавни лапачи все ще топнат пръста в меда, ама не е това бъдещето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Institut fуr Banking und Finance Zurich и да се върне в да работи в България, защото на няква кукумявка и присветнало. Да са се сетили по рано селяците, сега вече е малко късно. Бъдещето на България са Мутрите от зората на Демокрацията та до днес ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
А то има ли такива въобще, млади да, ама образовани с нашето "образование" ..... Съмнявам се някой да е завършил MIT или Institut f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ivancholak
преди 9 години
a добро утро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още