Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

MAE: Намаляването на добива няма да стабилизира петролния пазар

Очакваното понижение от 10 млн. барела няма да предотврати огромното натрупване на петролни запаси

MAE: Намаляването на добива няма да стабилизира петролния пазар

Снимка: gettyimages

Дълбоки съкращения на производството от страна на ОПЕК и на други държави, добиващи петрол, няма да предотвратят огромното натрупване на петролни запаси, заяви в петък ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. Той призовава най-богатите икономики в света да обсъдят по-обширни начини за стабилизиране на петролните пазари, информира БНР.

В интервю за Ройтерс изпълнителният директор на МАЕ посочи, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са довели до "безпрецедентен" спад при търсенето на петрол.

Фатих Бирол разговаря в понеделник с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Салман, преди извънредната среща на ОПЕК и неговите съюзници, известни като"ОПЕК +". На срещата ще се обсъжда намаляване на добивитео, за да се ограничи срива в цените на петрола.

Според него дори при намаляване на производството с 10 млн. барела на ден, което е равностойно на 10% от глобалното предлагане, петролните запаси ще продължават да се увеличават с 15 милиона барела на ден през второто тримесечие. "Това би означавало, че все още ще има огромен натиск върху световните петролни пазари", заяви ръководителят на МАЕ.

Още по темата

"Срещата в понеделник (6-и април) на страните от "ОПЕК +" може да бъде добро начало, но дори и числата, за които се говори (съкращаване на производството с между 6 и 10 млн. барела дневно), може да не са достатъчни, за да се намери решение на проблема със свръхпредлагането. Това би помогнало само за смекчаване на щетите, на които сме свидетели", посочи той пред Ройтерс.

В тази връзка Фатих Бирол призова Саудитска Арабия, фактическият лидер на ОПЕК и настоящ ръководител на Г-20, да бъдат обсъдени по-обширни начини за стабилизиране на срива на световната икономика. "Саудитска Арабия, която беше стабилизатор на петролните пазари в продължение на много години, отново може да играе конструктивна роля и като председател на Г-20 може да обедини всички ключови икономики на света, производители и потребители, да проведат заедно диалог за предприемане на мерки в опит да се стабилизират петролните пазари", смята шефът на МАЕ.

Бирол също така заяви, че не е запознат с каквито и да е мерки, предприети от администрацията на САЩ за ограничаване на добива на петрол в страната. Резкият спад на цените на петрола през март обаче доведе до затваряне на много петролни находища в САЩ и до намаляване на шистовите добиви, каза той.

Въпреки предпазливите коментари на шефа на МАЕ, петролните фючърси продължават възхода си в петъчната търговия с оглед на надеждите, че на предстоящата в понеделник видеоконференция членовете на "ОПЕК +" ще успеят да се споразумеят за съкращаване на добивите. Надеждите са това да сложи край на ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, допринесла за срив на цените на петрола само до 18-годишно дъно.

Подкрепа за силното поскъпване на петрола за втора поредна сесия оказва и информацията на The Wall Street Journal, според която правителството на САЩ обсъжда спирането на производството на петрол в Мексиканския залив с оглед на разпространението на коронавируса сред нефтените работници на петролните платформи.

Ако администрацията на Вашингтон пристъпи към мярката, общото производство на суров петрол в страната ще бъде намалено от 13 милиона до 11 милиона барела на ден.

Според друга информация на The Wall Street Journal независими производители на петрол в САЩ са уведомили ОПЕК, че са готови да намалят доброволно своето производство, за да помогнат за стабилизирането на пазара.

Междувременно норвежкото министерство на петрола и енергетиката отказа да коментира дали най-големият производител в Западна Европа може да намали добивите на петрол, за да помогне в подкрепа на цените. "Министерството на нефта и енергетиката в момента не иска да коментира въпроса", заяви негов говорител пред Ройтерс.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
По десет новини за петрол и газ на седмицата, една няма нещата в България? Последно има ли картел или няма? Марешки го разбиха от проверки и няма нищо. Противниците на Марешки казват, че бил престъпник. Или има картел, или тези които проверяват Марешки са корумпирани. Друг вариант има ли?

Още от Начало
Джером Пауъл: Пресякохме много червени линии, които не бяха пресичани досега