IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият и среден бизнес в еврозоната се опасява от загуба на външно финансиране

Влошаващата се макроикономическа среда и свиването на оборотите и печалбите също отдалечават компаниите от банковите продукти, чието предлагане расте

21:11 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малкият и среден бизнес в еврозоната се опасява, че ще изгуби достъпа си до външно финансиране заради влошаващата се макроикономическа среда. Това показват резултатите от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) сред малки и средни предприятия в региона.

Слабостта на продажбите и свиването на печалбите са друг фактор, който ще отдалечи компаниите от външните средства, смятат още фирмите.

Наличието на квалифицирана работна ръка също продължава да бъде основна грижа за дребния бизнес от еврозоната, заедно с трудностите при намирането на клиенти.

Данните показват, че за първи път от 2014 г. през април малките и средни предприятия сигнализират за нетен спад на оборота. Средно за еврозоната понижението е 2%, като в Италия достига 19%, в Словакия е 11%, в Гърция е 6%, а в Испания е 5%.

В Австрия оборотът продължава да се увеличава – с 16%, както и в Белгия, Ирландия и Холандия (всички с по 13%).

Резултатите от проучването показват рязък спад на печалбите на малкия и среден бизнес в еврозоната. Средно за региона в нетно изражение понижението е 15%, като за Италия е над два пъти по-голям – 36%. В Гърция свиването на печалбите е с 28%, в Словакия е с 23%, в Испания е с 20%.

Почти 5% от малките и средни фирми в еврозоната са срещнали големи затруднения при управлението на бизнеса и обслужването на дълговете си. В резултат на това биха могли да се сблъскат с по-големи затруднения в сравнение с други фирми по отношение на достъпа до финанси в бъдеще. Същевременно делът на печелившите фирми (т.е. тези, които са по-склонни да издържат на финансови шокове) намалява до 4,3%, отчита ЕЦБ.

В периода от октомври 2019 г. до март 2020 г. търсенето на банкови инструменти сред малките и средни предприятия в еврозоната рязко се е увеличил – значително над темповете на увеличение на наличното финансиране, констатира ЕЦБ. Най-силен ръст на търсенето се отчита в Испания, Франция и Португалия, както и Италия. В Гърция и Испания е имало най-силно увеличение на търсенето на кредитни линии.

Финансирането от външни и вътрешни източници се използва главно за постоянни инвестиции и за материални запаси и оборотни средства, както и за наемане и обучение на нови служители и разработване и пускане на нови продукти.

Фирмите обаче смятат, че заради пандемията достъпността на кредитите ще се влоши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още