IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Няма да бързаме с Brexit

Преди да задействаме член 50 трябва да има общобритански подход и конкретни цели, заяви британският премиер

21:05 | 15.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият британски премиер Тереза Мей отправи послание, че ще избере „бавния подход" за отделяне на Великобритания от Европейския съюз. Тя заяви, че няма да задейства член 50 от Лисабонския договор, докато не изгради „по-широк великобритански подход" към преговорите, предава Bloomberg.

Мей посети Единбург, за да разговаря с първия министър на Шотландия Никола Стърджън, като това е първото ѝ официално посещение като премиер.

По време на референдума през миналия месец Шотландия гласува за оставане в Европейския съюз. След вота Стърджън намекна, че Brexit може да доведе до откъсване на Шотландия от останалата част на Великобритания.

„Днес казах съвсем ясно пред премиера, че искам шотландското правителство да бъде изцяло ангажирано в дискусиите и дебатите и че ще слушам всички позиции и мнения, които са поставени за обсъждане“, каза Мей след срещата. „Няма да задействам член 50, докато не видя, че имаме общобритански подход и конкретни цели, по които да преговаряме. Мисля, че е важно да постигнем това, преди да задействаме член 50". 

Задействането на Член 50 дава официално начало на двугодишните преговори с другите страни членки на ЕС за отделяне от блока. Мей вече заяви, че е изключено важно този член да бъде задействан през 2016 г.

Премиерът отхвърли и идеята за нов референдум за независимост на Шотландия.

„Народът на Шотландия гласува вече по въпроса за независимост през 2014 г. и изпрати много ясно послание. Както Обединеното кралство, така и шотландското правителство заявиха, че ще се придържат към желанието, което бе изразено", каза тя.

„Сега сме изправени пред предизвикателство като Обединено кралство да съумеем да постигнем възможно най-добра сделка за цяла Великобритания при преговорите с Европейския съюз", поясни тя.

Повече по темата четете тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Eon
преди 7 години
Накрая сигурно ще кажат: "вижте кво сега, ние направихме тука едни преговори, получихме това, което искаме... и то сега нали такова, да не напускаме ако може, щото вече нали е добре, не е кат преди".Другата буля като каза, че ще се отделят от Обединеното Кралство и тая веднага търчи на гости, да пият по един чай, да поклюкарстват малко и като две лели да оплюят Мичето дето уж кръшкала с Гошо, щото я видели да му се усмихва под мустак.Та... всяко чудо за 3 дни... Накрая ше кажат, вижте кво сега те сички пък сега от нас искат да се отделят, не става така, ше разбием тука Юнион Джака, ще си измият ръцете с Шотландията и Сев. Ирландия, ще ги уплашат че пак ИРА ще почне да бомби, ЕС ще се промени там нещо, ще го представят като грандиозен успех... и айде няма да се отделяме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Я направете един референдум кога да се задейства тоя член...ама ми се чини че членът ше го хапне ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още