IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите на отбраната на ОАЕ и Израел проведоха първият си разговор

Официалните лица обявиха възможно сътрудничество за сигурност

21:47 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Във вторник министрите на отбраната на ОАЕ и Израел проведоха първия си телефонен разговор след споразумението на страните за нормализиране на връзките, заявиха служители, като обявиха възможно сътрудничество за сигурност.

Разговорът между Мохамед ал-Баварди и Бени Ганц се проведе на фона на израелското несъгласие с перспективата, че сделката с посредничеството на САЩ може да предостави на Персийския залив достъп до напреднали оръжия, като например изтребители F-35, предава Ройтерс.

В своето 10-минутно обаждане Баварди и Ганц обсъдиха засилването на комуникацията „в полза на техните страни в частност и на региона като цяло“, се казва в изявление на държавната агенция ОАЕ WAM.

От кабинета на Ганц заявиха, че страните са се съгласили да "поддържат отворен канал на комуникация  помежду си".

„Споделяме важни интереси за сигурността, сътрудничеството ще засили регионалната стабилност“, се казва в изявлението на Ганц.

Споразумението за нормализиране на отношенията, обявено на 13-и август, създава нова ос в противопоставянето на шиитските мюсюлмани в Иран и сунитските ислямистки бойци в Близкия изток и прави ОАЕ третата арабска държава, която установява връзки с Израел за повече от 70 години.

Стремейки се да разреши израелските проблеми на сигурността, американският държавен секретар Майк Помпео увери Израел в понеделник, че ще запази военно предимство в региона при всяка бъдеща сделка с оръжия с ОАЕ.

Израелски служител по отбраната заяви, че макар Израел да се противопоставя на всяка бъдеща продажба на F-35 от САЩ на ОАЕ, правителството на Нетаняху е отворено по въпроса за разширяване на критериите за износ на израелска отбрана към Персийския залив.

Според източници на отбранителната индустрия Израел поддържа експортни контакти с ОАЕ в областта на киберсигурността и наблюдението. Проучване на лабораторията Citizen of University от Торонто свързва шпионски технологии, произведени от израелската NSO Group, с политическото наблюдение в ОАЕ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още