IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите индустриални замърсители се отдалечават от целите за климата

Петролната и газовата индустрия изостава от останалите сектори по отношение на свиването на количеството отделени емисии

19:50 | 20.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 80% от най-силно замърсяващите въздуха публични компании, не успяват да осигурят намаляване на емисиите на парникови газове, което да е приведено в съответствие с ограничението на глобално затопляне под 2 градуса по Целзий, регламентирано в Парижкото споразумение.

Много от тях също не отчитат стратегиите за намаляване на риска при климата, пише edie.net, медиен партньор на Euractiv.

Годишният доклад на Инициативата за преходния път (TPI) оценява 238 енергийни, промишлени и транспортни компании по прогнозния интензитет на отделянето на емисии, като установява, че едва 18% (43 компании) са на път да осигурят намаляване на емисиите, което да е съобразено с регулациите за климата.

Въпреки че това е едва 2% подобрение спрямо показателя за миналата година, петролната и газовата индустрия изостава от останалите сектори. 

В доклада се установява, че електроснабдителните дружества и тези, които произвеждат хартия, поставили цели за 2025 г., намаляват интензитета на емисиите средно с около 4% всяка година, траектория, която с която могат да бъдат надминати целите, определени от бизнеса в тези сектори.

Въпреки това стоманодобивните и компаниите за производство на цимент с поставени цели до 2025 г. всъщност увеличават интензивността на емисиите, докато петролният и газов сектор не свива емисиите достатъчно бързо, за да постигне целите си.

„Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че макар въглеродните емисии вероятно да намалеят тази година, в средносрочен план разпространението на коронавируса може да забави прехода към нулеви емисии, като зелените инвестициите бъдат блокирани от правителствата и предприятията“, споделя съпредседателят на TPI и главен инвестиционен директор в пенсионното дружество Brunel Фейт Уорд.

Докато компании като Daimler са поставили нови цели за вредните емисии през последната година, докладът установява, че силно замърсяващите компании в сектори като производството на алуминий, стоманодобива и корабоплаването не успяват да разкрият или просто нямат данни за намаляване на емисиите.

климат климат

Докладът също така установява, че 31% от компаниите са разкрили своята цена на въглерода, а 26% са представили анализ на своите климатични сценарии, както е препоръчано от Специалната група за финансови разкрития, свързани с климата (TCFD). Понастоящем препоръките от органа се подкрепят публично от повече от 1000 организации в световен мащаб.

Компаниите се представят по-слабо по отношение на управлението на свързаните с климата рискове. Седем компании, включително E.ON, Unilever, BHP Billiton и Equinor, отговарят на всички критерии, а 38% от компаниите са определени като "неподготвени за прехода".

Климатичната устойчивост привлича все по-вече вниманието на бизнеса, тъй като въздействията от изменението на климата стават все по-явни и дълбоки. Група от 215 от най-големите компании в света рискуват колективно да загубят до 1 трлн. долара заради въздействието на климата, като по-голямата част от този риск ще има ефект в рамките на следващите пет години.

Засилващото се въздействие на изменението на климата и бързото разрастване на индустрията на алтернативните източници на протеини ще изложат „милиарди долари на риск“ в сектори като месопреработването, а най-големите световни петролни и газови компании също рискуват икономически загуби, като продължават да не разкриват данни, свързани с климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
ами и ти пиши честно! Щото да плащаш СО2 емисии, от които да фалираш, за да пълниш гушата на банда пеераси, зелени талибани, да плащаш зелени индулгенции във вид на държавни събсидии за нефективни технологии, граничещи с тотална кражба и да ги обличаш в религиозни зелени постулати за 2 градуса топло,ехахах! Да инвестираш в тая жабунясала религия на СПАСЕНИЕТО трилиони и на края да мине един тревиален вирус и да ти покаже, колко си изпразнен от съдържание. И въпреки че икономиките се срутват като домино, борсите трещаят надоле, финансите издишшат, държавите са в шок, да продължаваш да блещиш в ТОЗИ момент зелени мантри, е каквво може да ти каже обикновения човек, освен да ти тегли една чистосърдечна май.на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Точно еколозите ли причиниха икономическата криза? Разбирам, че не ги обичате, но ако искате да убедите хората в позицията си, поне пишете честно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Махнете ги тия еколози и други подобни ***. Искат да докарат икономиката до криза със техните глупости, ако бъдат облечени в закони (директиви на ЕС). Тия от Европейска комисия, тия хрантутници на издъжка на народите на ЕС, дето сега във вирус-кризата си вземат много-хилядните заплатки, и не знаят как кварталния магазин ще нахрни децата си, ще плати разходите си. Тия *** ще измислят еко-данъци с които да натоварят народите да плащат, за да могат те да благоденстват. Никакво затваряне на Електроцентрали и други дето уж замърсявали. В света има места които са чисти и спретнати и има такива които са клоаки, където се изхвърлят *** на човечеството. Ако могат някой ден да ги карат *** на Марс, ама засега не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още