IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-слабите суровини за 2013 г.

Стоковият сектор за втора поредна година бе най-лошо представящият се клас активи в света

10:05 | 02.01.14 г. 1
Най-слабите суровини за 2013 г.

Въпреки относителното стабилизиране на суровинния пазар след кризата от 2008 г. ситуацията до голяма степен продължава да бъде неблагоприятна за сектора. Гаранция за това е представянето на бенчмарка Dow Jones-UBS Commodity Index, който през последните месеци отстъпи до невиждани от началото на 2009 г. нива.

Графика: Bloomberg

Цените на основните суровини като цяло се движеха без драстични изменения в последните няколко години. Същевременно обаче акциите и имотният пазар се възстановиха силно, подхранвани от ниските лихвени проценти и продължаващите глобални мерки за стимулиране от страна на централните банкери.

За нещастие на инвеститорите и производителите на суровини пазарът за втора поредна година зае непрестижната първа позиция за най-слабо представящия се клас активи. Това от една страна поставя очакванията към сектора на едно по-ниско ниво, като дори и леко добро представяне през 2014 г. ще бъде възприето като голям успех. От другата страна обаче продължаващите опасности за целия пазар на основните суровини остава.

Кои бяха 5-те най-слабо представили се стоки през 2013 г. (графики – Investing.com)

5. Никел – спад от 22,27%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
ivopashov
преди 10 години
И въпреки, че среброто е най-слабата суровина тази година - за последните 10 г:сребро + 270%S&P +117%Sofix +10%Да видим в следващите 10 г. Не мисля че ще е по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още