IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Китай обърка европейските борси

Oт друга страна нарастват и усилията за намиране на ваксина и лечение срещу Covid-19

20:02 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси приключиха последната сесия за тази седмица след смесено представяне, след като напрежението между САЩ и Китай се повиши, поставяйки под въпрос устойчивостта на  търговската сделка от първа фаза, подписана по-рано тази година, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 0,03% до 340,17 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,37% и достигна ниво от 5993,28 пункта. Френският CAC 40 намаля с 0,02% до ниво от 4444,56 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 0,07% до 11 073,87 пункта.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се разрази на няколко фронта през последните дни. Китай е на път да наложи нов закон за националната сигурност на Хонконг след месеци на антиправителствени протести в автономния град. Това повдига допълнителни въпроси за контрола на Пекин над града и вероятно предизвиква яростта на САЩ и други западни сили, които подкрепят протестиращите.

От друга страна в сряда американският Сенат прие законопроект, който може да забрани на китайските компании да листват своите акции на американските борси, освен ако не спазват стандартите за одит и регулация на САЩ.

Китайски правителствен служител заяви в четвъртък, че Пекин няма да „трепне пред ескалацията на напрежението от САЩ“, но подчерта, че икономическото възстановяване и сътрудничество трябва да бъдат приоритет, предаде Ройтерс.

САЩ предоставиха на AstraZeneca 1,2 милиарда долара за разработване на ваксина срещу коронавируса. Великобритания обяви в четвъртък, че ще закупи над 10 милиона теста за коронавирусни антитела от Roche и Abbott.

Британският кредитор Lloyds се изправи пред недоволството на акционерите си  заради планираните бонуси за ръководството си, докато Lufthansa обяви, че финализира спасителната сделка на стойност 10 милиарда долара с германското правителство.

Дефицитът на Великобритания е нараснал до рекордно високото ниво от 62,1 млрд. паунда  (75,8 млрд. долара) през април, показват данните публикувани в петък от Службата за национална статистика на страната. За същия отчетен период продажбите на дребно в Обединеното кралство са спаднали с рекордните 18%.

Акциите на  HSBC поевтиняха с почти 5%. Книжата на  Standard Chartered и Prudences се търгуваха по-ниско съответно с 2% и 9%.

От своя страна акциите на шведската компания за недвижими имоти SBB поскъпнаха с 9%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още