IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nord Stream започна финалния етап на "Северен поток-2"

По дъното на Балгийско море са положени 1855 км от газопровода

18:40 | 26.08.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за строителството на газопровода "Северен поток-2" е изпълнен на три четвърти и операторът на проекта Nord Stream 2 започна поставянето на последния участък от тръбата, съобщи самата компания, цитирана от ТАСС и БТА.

По дъното на Балтийско море в териториалните води на Русия, Финландия, Швеция и Германия са положени 1855 км от газопровода "Северен поток-2". Това са 75 процента от общата дължина на двете линии. Така Nord Stream 2 премина към полагането на финалната четвърт от газопровода, се допълва в съобщението.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Engie, австрийската ОMV, англо-холандската Shell, германските Uniper и Wintershall, които осигуряват 50 процента от финансирането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
... един дявол знае.---само ти незнаеш, за другите е очевидно ... хахахахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Знам, че се гърчиш от мъка, ама що не си страдаш тайничко? Датчаните ще клекнат, защото вече и с Тръмп се скараха. Срещу Германия - според тебе - как ще издържат, при положение, че са зависими от нея - и то не само енергийно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Бе тоя Газпром все губещи проекти реализира, но продажбите, печалбите и дивидентът му все растат. Как стават тия работи, един дявол знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Инвестор ни информира за темповете на строителство на СП-2, най малко ежеседмично. За ТАНАТ ни *** информациите бяха и са от дъжд на вятър, както и трябва да е. Но и ежечасно да ни информирате за СП-2, след поставянето му под изискванията на европейското законодателство проекта е губещ. А все още няма и одобрението на Дания, нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Ivailoto_Ivanov
преди 4 години
философската издънка срам за учителите.АРЕ МАРШ vkontakte
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Чудесна новина за Газпром и акционерчетата му, за Германия и за европейската екология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още