IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов старт за германската консервативна коалиция за евроизборите

ХДС и ХСС ще подпишат по-късно днес ново споразумение за изборите на 26 май

18:09 | 25.03.19 г. 1
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германската консервативна коалиция между Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) съобщи, че двете партии са изгладили продължителните си различия и сформират днес общ фронт на прага на евроизборите през май, предадоха ДПА и БТА.

"Най-важното послание днес е, че не можехме да си представим толкова хармонично събитие преди пет години", каза Маркус Зьодер, председател на ХСС, баварската сестринска партия на ХДС, в навечерието на среща на партийните лидери в Берлин.

В консервативната коалиция имаше търкания от години, особено по имиграционната политика в разгара на пристигането на 1 млн. бежанци в Германия през 2015-2016 г., много от които пристигнаха през границата с Австрия в Бавария.

Зьодер каза, че много неща в Европа са се променили през последните пет години, но той посочи, че новото разбирателство се дължи на факта, че Анегрет Крамп-Каренбауер пое председателския пост в ХДС от Ангела Меркел, която обеща да се оттегли след края на настоящия си мандат. Развитията в ХДС "направиха новия общ подход възможен", каза Зьодер.

Двете партии ще подпишат по-късно днес ново споразумение за евроизборите на 26 май, като се изправят срещу популистите от левицата и от десницата.

Според Зьодер компромисите по важни въпроси на вътрешната сигурност и европейската политика доведоха до пробива. В този смисъл програмата за евроизборите служи за "нов старт за съвместна работа на ХДС с ХСС", заключи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Само дето, ако се замисли човек, единственият въпрос, дето не намира отговор, е: и какво точно му е консервативното на тоя съюз, дето само напъни за настаняване на кафява па плач, зелени блянове и правата на леворезбосани *** са му в програмата...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още