IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият британски премиер трябва да бъде реалист по отношение на икономиката

Това е важно, защото Великобритания има ограничено време да договори излизане от ЕС, а нейната небалансирана икономика изисква мащабно рестартиране

12:44 | 23.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-вероятният следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-вероятният следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

И реализмът, и визията ще бъдат необходими, когато новият премиер на Обединеното кралство встъпи в длъжност тази седмица и формулира икономическата си политика, пише за Financial Times Джерард Лайънс, главен икономически стратег в Netwealth.

Реализмът е от съществено значение, защото Обединеното кралство има ограничено време да договори излизане от ЕС, а неговата небалансирана икономика изисква мащабно рестартиране.

Трябва да има гладка еволюция от сегашната политика, но Великобритания трябва да подходи към Brexit като към голяма възможност. Много предизвикателства, пред които сме изправени, се срещат в други западни икономики поради глобализацията и технологиите. Brexit е разрушителен, но ще ни даде възможност да използваме нашите силни страни.

Първоначално политиката трябва да се съсредоточи върху лостовете отгоре надолу и да премине към положителен начин на мислене. Този подход изисква програма от страна на предлагането и надеждна фискална активност, подпомогната от последователна парична политика и финансова регулация.

Първият приоритет ще бъде излизането от ЕС по един систематичен начин. Очаквам това да се случи, ако Борис Джонсън, вероятният министър-председател, се стреми към преходен период след 31 октомври, който да даде възможност за договаряне на споразумение за свободна търговия с ЕС. Въпросът за ирландската граница може да бъде решен с това споразумение. Условията за излизане не трябва да връзват ръцете ни относно бъдещата вътрешна политика или търговските сделки с останалия свят.

Начинът, по който ще се рамкират началните разговори ще бъде ключов. Може да се окаже натиск върху ЕС, като се планира излизане без сделка успоредно с форсиране на търговските преговори със САЩ, но ние също може да се наложи да направим компромис, за да постигнем споразумение.

Ако това не може да бъде постигнато, очаквайте Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка, а правителството - и много британски компании - да приложат планове си при извънредна ситуация. Не е ясно дали вече е направено достатъчно, така че новият премиер ще трябва да ускори подготовката сред правителството и насърчи фирмите, особено по-малките, да направят същото.

Излизане без сделка, което в най-добрия случай трябва да се избегне, би било икономически шок, но Великобритания може да се справи. Най-важното е, че това не би било крайно състояние.

След референдума от 2016 г. икономиката на Обединеното кралство демонстрира своята гъвкавост, добавяйки 1 млн. работни места, но се наблюдаваха слаби инвестиции. Премахването на несигурността е от съществено значение, както и справянето с ниското заплащане.

Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Авторът, пише от първо лице и четейки статията имам чувството, че е най-малко фин. министър на Вел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още